6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

6 октомври 2021
6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

Желязото е един от най-важните елементи, част от ежедневния ни хранителен режим, тъй като помага на различните видове белтъчини да доставят кислород за тялото. Истината, обаче, е, че голяма част от хората не си набавят необходимото количество от този съществен минерал.

Дефицитът на желязо е най-често срещаният минерален дефицит в световен мащаб“, обяснява Кели Притчет, асистент професор по спортно хранене във Вашингтонския централен университет. Нещо повече, от Световната здравна организация прогнозират, че почти половината от  общо 1.62 милиарда случая на анемия по света – състояние, следствие от недостиг на здрави червени кръвни клетки – е пряко свързан с дефицит на желязо в организма.

Въпреки това, повечето от нас не би трябвало да имат твърде много проблеми с получаването на достатъчно желязо чрез диета, която включва животински продукти като червено месо, риба и домашни птици. Дефицитът на желязо, обаче, е наистина сериозен проблем и се среща главно при бременни жени, малки деца, жени с тежки периоди, хора, които често даряват кръв и вегетерианци, или вегани.

Сериозният недостиг на желязо се проявява в три етапа, като най-тежкият е желязо-дефицитната анемия – състояние, при което в тялото няма достатъчно желязо, за да се произведе хемоглобин – протеин, отговорен за доставянето на кислород до тъканите ни, казва Притчет. Това причинява намаляване броя на червените кръвни клетки , което често води до умора, замаяност, бледа кожа или задух.

С тялото ни могат да се случват наистина странни неща, когато сме с ниско съдържание на желязо. Освен обичайните симптоми, по-долу са изброени още 6 необичайни признака на железен дефицит, за които трябва да внимаваме, както и как да се уверим, че си го набавяме в достатъчни количества.

 

 

Имате странен апетит за неща, които не са храна

 

Помните ли дали като малки, докато сте ги изграели, често сте слагали земя в устата си? Това е признак, че може би сте имали недостиг на желязо. Докато учените все още се опитват да разберат защо, хората с тежки дефицити на желязо често жадуват за нехранителни продукти като мръсотия, глина, царевично нишесте, бои, картони  и почистващи препарати.

 

Това състояние се нарича „пайка“ и е трудно да се диагностицира най-вече, защото хората се срамуват да признаят, че имат тези странни пристрастия. Типично се проявява при малки деца или бременни жени, но редица проучания показват, че по-възрастните могат да страдат от пайка също. Ако страдате от апетит за такива нехранителни неща, увеличаването приема на желязо може да помогне, ако има недостиг от него.

 

Ноктите ви са чупливи или имат формата на лъжица

 

Въпреки, че изглежда, че не са свързани с останалата част от тялото, ноктите ви, всъщност, могат да ви кажат много неща за неговото състояние. Тънките и чупливи нокти, както и ноктите с форма на лъжица (състояние, наречено койлонихия) могат да са индикатор за скрит проблем, свързан с желязото.

 

Изглеждат точно както и звучат – вътрешността на ноктите ви „потъва“ навътре, правейки по този начин ноктите да изглеждат като лъжица. Докато това може да бъде причинено и от травма (като притиснат пръст), излагане на разтворители, съдържащи петрол, и много други, Американската академия на семейните лекари препоръчва на лекарите да направят кръвен тест за анемия при дефицит на желязо, ако липсват други причини за наличието на нокти във формата на лъжица.

 

Сухи и напукани устни

 

Сурова зима, стая със сух въздух или навик да облизваме устните си – всеки от нас се е сблъсквал с неприятното усещане на напукани устни. За хората с дефицит на желязо, обаче, е характерен т. нар. ангуларен хейлит (или още ъглов), който се характеризира с напукване на ъгълчетата на устните.

 

Напуканите ъгълчета на устата могат да ни попречат да се храним, да се усмихваме или дори да викаме. Като резултат от проучване на 82 човека с ангуларен хейлит, станало ясно, че 35% от тях имат дефицит на желязо. В тези случаи, лекуването на ангуларния хейлит – с крем или с мехлем – няма да помогне. Необходимо е да лекувате скрития недостиг на желязо, за да предотвратите появата на напукването отново и отново.

 

Краката ви постояннно са неспокойни

 

Ако ви се е случвало да седнете и същевременно постоянно да усещате нужда да размърдате краката си, значи имате представа какво значи синдром на неспокойните крака – освен хората, които имат този синдром - те се чувстват така постоянно.Чувството се описва като изгаряне, дръпване, изтръпване или усещане, че насекоми пълзят по краката ви.

 

Езикът ви е странно подут

 

Друг не толкова очевиден симптом на железен дефицит е атрофичният глосит или известен още като подут и чувствителен език. Подуването може да причини проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето.

От проведено проучване през 2013 г. от 75 души с желязо-дефицитна анемия, учени установили, че 27% от тях имат атрофичен глосит, придружен със сухота в устата, усещане за парене и други проблеми засягащи здравето на устната кухина.

 

Постоянно изпитвате жажда за лед

 

Желанието за лед е специфична форма на пайка, наречена пагофагия , позовавйки се на редица доклади, публикувани от списанието Pediatric Hematology and Oncology и това е един от най-честите симптоми на тежък недостиг на желязо.

Въпреки, че причините за този тип жажда не са изяснени, някои експерти предполагат, че желанието за лед трябва да е още един предупредителен сигнал за хората, които страдат от недостиг на желязо (те постоянно са мудни и изморени).

 

Как да си набавим достатъчно количество желязо?

 

Ако сте припознали някой от горните симптоми, вероятно е време да посетите личния си лекар, но имайте предвид, че това са само „странните“ признаци, свързани с недостига на желязо. Ако се усещате по-уморени от обикновено, не ви достига въздух, докато изкачвате стълби или спортувате, чувствате се зашеметени или отпаднали, вероятно нивата ви на желязо са ниски.

 

Ако попадате във високорискова група и подозирате, че не си набавяте достатъчно желязо, добре е да си направите кръвни изследвания. Не бързайт, обаче, да се запасите с добавки, докато нямате потвърждение на диагнозата. Приемането на хапче с високо съдържание на желязо може да бъде опасно, тъй като може да причини нежелани странични ефекти като болка в стомаха, повръщане, запек и дори сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб.

 

В същото време, уверете се, че приемате достатъчно храни, богати на желязо. Жените на възраст 19 – 50 години трябва да се стремят да приемат най-малко по 18 милиграма желязо на ден (27 милиграма за бременни жени), докато мъжете могат да се придържат към 8 милиграма на ден. Лесно можете да увеличите приема му, като включите в менюто си животински продукти като стриди, говеждо месо, риба и пилешко.

 

 Fish

 

Комбинирайте ги с храни, богати на витамин C (дресинг от свеж лимонов сок върху салата ви например), за да подпомогнете усвояването на желязото от организма, казва още Притчет. Ако обичате да пиете кафе, стремете се да го приемате около час преди хранене, тъй като кафето и чаят възпрепятстват това да се случи, казва още тя.

 

Допълнителен съвет, ако сте веган или вегетерианец: Тъй като организмът в най-голяма степен усвоява желязото, което се съдържа в месото, ако сте веган или вегетерианец е добре да приемате 1.8 пъти повече от препоръчителната дневна доза растителен протеин. Това означава към 32 милиграма желязо на ден за повечето жени. Растителните храни, богато на желязо, са бобови, листни зеленчуци и дори черен шоколад).

 

Beans

 

 

Източник: www.runnersworld.com
www.prevention.com

Снимки: Pexels, Pixabay

31 януари 2023 Топ 10 храни, които винаги да пазарувате от био магазин

Био храните и продуктите не са мода. Био храните са били нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни. Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:

прочети още

27 януари 2023 Ползи за здравето от киселото зеле

Киселото зеле е основна част от българската празнична трапеза. Традицията повелява, че през есента се редят зелки в бидони, а през зимата се наслаждаваме на различни салати и ястия с кисело зеле. Освен че е много вкусно, киселото зеле е и много полезно. Получава се при ферментация в приготвена саламура, под въздействието на естествени дрожди. В процеса на ферментацията, здравословните бактерии разграждат захарите в зелето, като това прави множеството полезни хранителните вещества по-лесни за усвояване от организма.

прочети още

24 януари 2023 Какво представлява палеолитната диета?

Палеолитната (палео) диета е хранителен подход наподобяващ начина на хранене на пещерните хора от палеолита. Хората, които спазват тази диета, ограничават храните си до тези, които са били достъпни по времето на ловците и събирачите. Това означава без рафинирани захари, без преработени млечни продукти, зърнени или бобови храни. При този хранителен режим се набляга на нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, семена, ядки, билки, плодове и зеленчуци без скорбяла.

прочети още

20 януари 2023 Маслини - ползи за здравето

Маслините са малки плодове, които растат на маслинови дървета (Olea europaea). Те се различават по вкус и размер в зависимост от техния сорт и регион. Намират се в различни нюанси на зелено и черно, в зависимост от това кога са брани. Често се нарязват или използват цели в рецепти, или се пресоват за зехтин. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморската кухня и основен хранителен продукт за много от най-здравите народи в света.

прочети още

17 януари 2023 Замразени плодове и зеленчуци – какви са ползите?

Замразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от атрибутите, свързани със свежестта. Замразените плодове и зеленчуци се замразяват бързо, в рамките на няколко часа след бране. Приготвят се, за да са готови за консумация – обелват се или се нарязват и бланшират, за да не покафеняват.

прочети още

14 януари 2023 Как да намалим отпадъците си от опаковки?

Пазарски чанти, бутилки за вода, опаковки за храна, чаши за кафе, всичко това са опаковки, които използваме и изхвърляме всеки ден, без да се замисляме. Голяма част от тези опаковки се състоят от материали, които не могат да бъдат разградени от въздуха, слънчевата светлина, водата и земната почва, а вместо това остават като отпадъци в сметищата или океаните и произвеждат парникови газове, които могат да навредят на околната среда и на съществата, които я обитават.

прочети още

13 януари 2023 Масло от авокадо - какво представлява и за какво се използва?

Маслото от авокадо е натурално, студено пресовано масло, извлечено от плода на авокадо. Това масло има лек вкус и висока точка на димене, и може да се използва в готварството, както и да се консумира сурово. Чрез студеното пресоване, маслото се извлича от плода, без прилагане на топлина от външен източник. По този начин се запазват повече от естествените свойства на авокадото като вкус, аромат и хранителна стойност.

прочети още

11 януари 2023 Какво е глутен и вреди ли ни?

Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на хляба неговата дъвкаемост. Среща се естествено, но може и да бъде извлечен, концентриран и прибавен към храна и други продукти, с цел да се добавят протеини, текстура и вкус. Също така действа като свързващ агент, държащ обработените храни заедно и придаващ им форма.

прочети още

8 януари 2023 Цикория - алтернатива на кафето

Цикорията (Cichorium intybus) е многогодишно растение, популярно още като синя жлъчка. Също като артишока, спада към семейство сложноцветни. В исторически план цикорията е била отглеждана от древните египтяни като лечебно растение и заместител на кафето, като понякога е била използвана и за храна на животни.

прочети още

6 януари 2023 Какво представлява кетогенната диета?

Кетогенната диета (или кето диета) е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Когато значително намалим консумацията на въглехидрати, ограничавайки снабдяването с глюкоза, тялото започва да гори мазнини за гориво. Това може да постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В това състояние черният дроб превръща мазнините в малки енергийни молекули, наречени кетони, които мозъка и други органи могат да използват за енергия.

прочети още

31 декември 2022 Тинктура Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в света. Тази билка произхожда от Северна Америка, където расте в прерии и открити, гористи местности и се използва от векове за лечение на различни заболявания. Днес е най-известна като билково лекарство за обикновена настинка или грип. Растението съдържа впечатляващо разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени, алкамиди и други.

прочети още

28 декември 2022 Най-добрите продукти за детокс на черния дроб

Черният дроб е основната система за филтриране на човешкото тяло. Той превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта и помага за метаболизирането на хранителни вещества и лекарства. От първостепенно значение е да поддържаме тази важна част от цялостната регулация на тялото в добро здраве. 

прочети още

23 декември 2022 Здравословни коледни подправки

Много от нас свързват Коледа с определени аромати и вкусове, които за момент ни пренасят обратно в детството. Коледните билки и подправки играят важна роля в това. Освен че се отличават с топли, примамващи вкусове и миризми, някои от сезонните ни любимци носят и много ползи за здравето. 

прочети още

20 декември 2022 Как да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата?

Когато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време без да ги прибираме вкъщи? Ето някой лесни и бързи начина:

прочети още

16 декември 2022 Консервирани домати - ползи за здравето

Доматеният сос е важна част от множество български ястия. През зимата, когато трудно можем да намерим качествени, пресни домати, консервираните домати са необходим продукт във всяка кухня.   Освен, че добавят страхотен вкус към супи и яхнии, и ни спестяват време (така ценно в наши дни!), по хранителна стойност консервираните домати са подобни на пресните, което означава, че са много полезни за здравето.

прочети още

14 декември 2022 Бърза мода - какво означава и защо е проблем?

Бърза мода е термин описващ метод за проектиране, производство и маркетинг, фокусиран върху бързото производство на големи количества дрехи. За бързото производство на модни облекла се използват нискокачествени материали (като синтетични тъкани), което позволява на основният потребител да закупи горещия нов тренд на достъпна цена.

прочети още

9 декември 2022 Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

прочети още

6 декември 2022 Намаляване на хранителните отпадъци

Изхвърлянето на храна коства пари и вреди на околната среда. Хранителните отпадъци са отговорни за 6% от глобалните емисии на парникови газове. Големи количества вода също се разхищават в следствие. Според Института за световни ресурси, 24% от водата, използвана за селското стопанство, се губи всяка година поради хранителни отпадъци. Ето някои малки неща, които можем да направим за да намалим хранителните си отпадъци:

прочети още

2 декември 2022 Тинктура Бял трън

Белият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.

прочети още

30 ноември 2022 Подкрепа на местните производители

Закупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.

прочети още

25 ноември 2022 Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран.

прочети още

22 ноември 2022 Опазване на околната среда

Нарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:

прочети още

15 ноември 2022 Продоволствена сигурност: Какво означава и как всеки може да помогне?

Ясно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.

прочети още

4 ноември 2022 Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

прочети още

1 ноември 2022 Циркаден ритъм

Нашето тяло има “вътрешен часовник” наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и тъмно, въз основа на сигнали от околната среда и да регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура. 

прочети още

28 октомври 2022 Какви са разликите между екологичният и обикновеният перилен препарат?

Воденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?

прочети още

25 октомври 2022 Био, еко, веган - какво стои зад етикетите?

Био храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:

прочети още

20 октомври 2022 Кориолус вирзиколор (Coriolus versicolor)

Според множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.

прочети още

19 октомври 2022 Лечебната гъба Hericium erinaceus

Използването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.

прочети още

18 октомври 2022 Протеини

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.

прочети още

17 октомври 2022 Витамин Д

Витамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите. 

прочети още

16 октомври 2022 Телешки колаген

Колагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни.  Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.  

прочети още

12 октомври 2022 Мазнини

В днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.

прочети още

11 октомври 2022 Матча

Чаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?

прочети още

4 октомври 2022 Въглехидрати

Много диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.

прочети още

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още