6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

6 октомври 2021
6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

Желязото е един от най-важните елементи, част от ежедневния ни хранителен режим, тъй като помага на различните видове белтъчини да доставят кислород за тялото. Истината, обаче, е, че голяма част от хората не си набавят необходимото количество от този съществен минерал.

Дефицитът на желязо е най-често срещаният минерален дефицит в световен мащаб“, обяснява Кели Притчет, асистент професор по спортно хранене във Вашингтонския централен университет. Нещо повече, от Световната здравна организация прогнозират, че почти половината от  общо 1.62 милиарда случая на анемия по света – състояние, следствие от недостиг на здрави червени кръвни клетки – е пряко свързан с дефицит на желязо в организма.

Въпреки това, повечето от нас не би трябвало да имат твърде много проблеми с получаването на достатъчно желязо чрез диета, която включва животински продукти като червено месо, риба и домашни птици. Дефицитът на желязо, обаче, е наистина сериозен проблем и се среща главно при бременни жени, малки деца, жени с тежки периоди, хора, които често даряват кръв и вегетерианци, или вегани.

Сериозният недостиг на желязо се проявява в три етапа, като най-тежкият е желязо-дефицитната анемия – състояние, при което в тялото няма достатъчно желязо, за да се произведе хемоглобин – протеин, отговорен за доставянето на кислород до тъканите ни, казва Притчет. Това причинява намаляване броя на червените кръвни клетки , което често води до умора, замаяност, бледа кожа или задух.

С тялото ни могат да се случват наистина странни неща, когато сме с ниско съдържание на желязо. Освен обичайните симптоми, по-долу са изброени още 6 необичайни признака на железен дефицит, за които трябва да внимаваме, както и как да се уверим, че си го набавяме в достатъчни количества.

 

 

Имате странен апетит за неща, които не са храна

 

Помните ли дали като малки, докато сте ги изграели, често сте слагали земя в устата си? Това е признак, че може би сте имали недостиг на желязо. Докато учените все още се опитват да разберат защо, хората с тежки дефицити на желязо често жадуват за нехранителни продукти като мръсотия, глина, царевично нишесте, бои, картони  и почистващи препарати.

 

Това състояние се нарича „пайка“ и е трудно да се диагностицира най-вече, защото хората се срамуват да признаят, че имат тези странни пристрастия. Типично се проявява при малки деца или бременни жени, но редица проучания показват, че по-възрастните могат да страдат от пайка също. Ако страдате от апетит за такива нехранителни неща, увеличаването приема на желязо може да помогне, ако има недостиг от него.

 

Ноктите ви са чупливи или имат формата на лъжица

 

Въпреки, че изглежда, че не са свързани с останалата част от тялото, ноктите ви, всъщност, могат да ви кажат много неща за неговото състояние. Тънките и чупливи нокти, както и ноктите с форма на лъжица (състояние, наречено койлонихия) могат да са индикатор за скрит проблем, свързан с желязото.

 

Изглеждат точно както и звучат – вътрешността на ноктите ви „потъва“ навътре, правейки по този начин ноктите да изглеждат като лъжица. Докато това може да бъде причинено и от травма (като притиснат пръст), излагане на разтворители, съдържащи петрол, и много други, Американската академия на семейните лекари препоръчва на лекарите да направят кръвен тест за анемия при дефицит на желязо, ако липсват други причини за наличието на нокти във формата на лъжица.

 

Сухи и напукани устни

 

Сурова зима, стая със сух въздух или навик да облизваме устните си – всеки от нас се е сблъсквал с неприятното усещане на напукани устни. За хората с дефицит на желязо, обаче, е характерен т. нар. ангуларен хейлит (или още ъглов), който се характеризира с напукване на ъгълчетата на устните.

 

Напуканите ъгълчета на устата могат да ни попречат да се храним, да се усмихваме или дори да викаме. Като резултат от проучване на 82 човека с ангуларен хейлит, станало ясно, че 35% от тях имат дефицит на желязо. В тези случаи, лекуването на ангуларния хейлит – с крем или с мехлем – няма да помогне. Необходимо е да лекувате скрития недостиг на желязо, за да предотвратите появата на напукването отново и отново.

 

Краката ви постояннно са неспокойни

 

Ако ви се е случвало да седнете и същевременно постоянно да усещате нужда да размърдате краката си, значи имате представа какво значи синдром на неспокойните крака – освен хората, които имат този синдром - те се чувстват така постоянно.Чувството се описва като изгаряне, дръпване, изтръпване или усещане, че насекоми пълзят по краката ви.

 

Езикът ви е странно подут

 

Друг не толкова очевиден симптом на железен дефицит е атрофичният глосит или известен още като подут и чувствителен език. Подуването може да причини проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето.

От проведено проучване през 2013 г. от 75 души с желязо-дефицитна анемия, учени установили, че 27% от тях имат атрофичен глосит, придружен със сухота в устата, усещане за парене и други проблеми засягащи здравето на устната кухина.

 

Постоянно изпитвате жажда за лед

 

Желанието за лед е специфична форма на пайка, наречена пагофагия , позовавйки се на редица доклади, публикувани от списанието Pediatric Hematology and Oncology и това е един от най-честите симптоми на тежък недостиг на желязо.

Въпреки, че причините за този тип жажда не са изяснени, някои експерти предполагат, че желанието за лед трябва да е още един предупредителен сигнал за хората, които страдат от недостиг на желязо (те постоянно са мудни и изморени).

 

Как да си набавим достатъчно количество желязо?

 

Ако сте припознали някой от горните симптоми, вероятно е време да посетите личния си лекар, но имайте предвид, че това са само „странните“ признаци, свързани с недостига на желязо. Ако се усещате по-уморени от обикновено, не ви достига въздух, докато изкачвате стълби или спортувате, чувствате се зашеметени или отпаднали, вероятно нивата ви на желязо са ниски.

 

Ако попадате във високорискова група и подозирате, че не си набавяте достатъчно желязо, добре е да си направите кръвни изследвания. Не бързайт, обаче, да се запасите с добавки, докато нямате потвърждение на диагнозата. Приемането на хапче с високо съдържание на желязо може да бъде опасно, тъй като може да причини нежелани странични ефекти като болка в стомаха, повръщане, запек и дори сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб.

 

В същото време, уверете се, че приемате достатъчно храни, богати на желязо. Жените на възраст 19 – 50 години трябва да се стремят да приемат най-малко по 18 милиграма желязо на ден (27 милиграма за бременни жени), докато мъжете могат да се придържат към 8 милиграма на ден. Лесно можете да увеличите приема му, като включите в менюто си животински продукти като стриди, говеждо месо, риба и пилешко.

 

 Fish

 

Комбинирайте ги с храни, богати на витамин C (дресинг от свеж лимонов сок върху салата ви например), за да подпомогнете усвояването на желязото от организма, казва още Притчет. Ако обичате да пиете кафе, стремете се да го приемате около час преди хранене, тъй като кафето и чаят възпрепятстват това да се случи, казва още тя.

 

Допълнителен съвет, ако сте веган или вегетерианец: Тъй като организмът в най-голяма степен усвоява желязото, което се съдържа в месото, ако сте веган или вегетерианец е добре да приемате 1.8 пъти повече от препоръчителната дневна доза растителен протеин. Това означава към 32 милиграма желязо на ден за повечето жени. Растителните храни, богато на желязо, са бобови, листни зеленчуци и дори черен шоколад).

 

Beans

 

 

Източник: www.runnersworld.com
www.prevention.com

Снимки: Pexels, Pixabay

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още