Всички Категории
Каталог

Апитерапия

21 август 2023
Апитерапия

Апитерапията е холистична лечебна практика, при която се използват пчелни продукти - от мед и цветен прашец до пчелна отрова и пчелно млечице - за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Думата „апитерапия“ произлиза от латинската дума „apis“, която означава пчела.

Тази практика има богата историческа основа. Древните египтяни, гърци, римляни и китайци са признавали лечебните свойства на пчелните продукти. В древни египетски папируси се намират описания на употребата на мед, прополис и пчелна отрова за медицински цели. Известният гръцки лекар Хипократ също документира употребата на мед и други пчелни продукти при лечението на различни заболявания.

Въпреки че в днешно време апитерапията се счита за алтернативна терапия, наблюдава се нарастващ интерес към научни изследвания на нейните потенциални ползи и приложения, като:

 

  • Лечение на рани:

Медът и прополисът притежават естествени антимикробни свойства и могат да помогнат за лечението на различни наранявания, като предотвратяват инфекции, намаляват възпалението и насърчават регенерацията на тъканите.

  • Подкрепа на имунитета:

Смята се, че пчелните продукти, включително мед, прополис и пчелно млечице, укрепват имунната система и осигуряват важни хранителни вещества за поддържане на цялостното здраве.

  • Успокояване на болката:

Терапията с пчелна отрова е изследвана като потенциално лечение на състояния на хронична болка, като артрит. Противовъзпалителните и аналгетичните свойства на отровата могат да помогнат за намаляване на болката и подобряване на подвижността на ставите.

  • Грижа за кожата:

Пчелното млечице и медът често се използват в продуктите за грижа за кожата поради техните овлажняващи, подхранващи и противовъзпалителни свойства.

  • Предпазване на зъбите:

Според някои изследвания, прополисът може да намали гингивита и плаката; съдържащите прополис води за уста могат да предпазват по естествен начин от орални заболявания.

 

Преди да започнете да използвате апитерапия, е важно да говорите с лекар, за да сте сигурни, че тази практика е подходяща за вас. За хора, алергични към пчелни продукти, апитерапията може да бъде опасна.

 

В био магазина на Биомаг можете да намерите био мед, както и много други качествени и здравословни храни и напитки, подбрани с грижа за вашето здраве и нашета природа.

 

Източници:

  1. Healthline (2019) Apitherapy [online] https://www.healthline.com/health/apitherapy
  2. Jaldin-Crespo L, Silva N, Martínez J. Nanomaterials Based on Honey and Propolis for Wound Healing-A Mini-Review. Nanomaterials (Basel). 2022 Dec 10;12(24):4409. doi: 10.3390/nano12244409. PMID: 36558262; PMCID: PMC9785851.
  3. Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, propolis, and royal jelly: A comprehensive review of their biological actions and health benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017.
  4. Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., & Pérez-Álvarez, J. A. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of Food Science, 73(9), R117-R124.
Още новини
Защо е добре да се храним локално?

Изборът да се храним на местно ниво може да не е винаги най-удобният, но има някои причини, поради които си заслужава в дългосрочен план.

22 февруари 2024
Месец без алкохол - ползи и съвети

Милиони хора по света започнаха новата година, включвайки се в предизвикателството “Сух януари”, където участниците се въздържат от алкохол през целия месец, с надеждата да извлекат ползи за здравето.

1 февруари 2024
Здравословни подсладители

Кои подсладители всъщност са с ниско съдържание на калории, ниско съдържание на въглехидрати и все пак предоставят онази сладост, която търсим? Ето някои от най-здравословните алтернативи на рафинираната захар:

25 януари 2024
Как да си поставяме "умни" цели?

Много неща се изписват всяка година за новогодишните обещания или целите, които си поставяме в началото на годината. Всички проучвания показват, че много малка част от хората всъщност изпълняват тези обещания. Повечето от нас се отказват от целта си долу-горе по това време – средата/края на януари. Последните години много експерти препоръчват да използваме метода SMART за поставяне на цели.

18 януари 2024
Фъстъчено масло - ползи

Фъстъченото масло е много популярен хранителен продукт, направен от изпечени, смлени фъстъци, който пленява както с вкуса и текстурата си, така и с хранителния си състав.

9 януари 2024
Витамини и минерали за силна имунна система

През студеният сезон, когато заболявания като настинка и грип дебнат отвсякъде, превенцията е най-добрия начин да се защитим. Важно е да укрепим имунната си система през зимата, като се постараем да осигурим на тялото си достатъчни количества основни витамини и минерали. Ето някои от най-важните витамини и минерали, които могат да помогнат за повишаване на имунитета:

30 декември 2023
Как благотворителната дейност влияе на здравето ни?

Коледните празници са време, което често събужда в нас чувство на състрадание, щедрост и благодарност. Благотворителната дейност и доброволчеството предоставят жизненоважна помощ на хора в нужда и подкрепа за ценни каузи. Знаете ли обаче, че могат да окажат положително въздействие и върху нашето здраве?

21 декември 2023
Сусамов тахан - ползи

Сусамовият тахан е паста, която се приготвя от смляно сусамово семе. Този продукт предлага богат вкус и може да се използва за различни ястия, като хумус, баба гануш, халва или като добавка към сладкиши, сосове и салати.

7 ноември 2023
Хранене при инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който позволява на клетките да абсорбират глюкоза (основният източник на енергия на тялото) от храните, които ядем. При инсулинова резистентност обаче, клетките не реагират правилно на инсулина, което води до натрупване на глюкоза в кръвта. Това кара панкреасът да работи извънредно, за да освободи достатъчно инсулин. С течение на времето това води до повишаване на нивата на кръвната захар.

26 октомври 2023
Глутенът не ми понася! Сега какво?

Ако страдате от целиакия или глутенова непоносимост, ще се наложи да елиминирате глутена от диетата си. Първоначално това може да звучи доста неприятно, но в днешно време на пазара има богато разнообразие от алтернативи на любими храни – безглутенов хляб, безглутенова паста, пици без глутен..

18 октомври 2023
Пробиотици

Пробиотиците по същество са живи микроорганизми, които са полезни за здравето. Те се намират в храни, които естествено съдържат микробиота, или хранителни добавки, които съдържат живи активни бактерии. Тяхната цел е да допълват нашата естествена чревна флора и да насърчат развитието на „добрите“ бактерии, които вече присъстват в храносмилателната ни система.

16 октомври 2023
Глутенова непоносимост

Глутенът се протеин, намиращ се в повечето зърнените храни (пшеница, ръж, ечемик). Състои се от основно от белтъците глиадин и глутенин. Наименованието "глутен" идва от латинската дума “glue”, означаваща лепило. Глутенът е важен компонент в процеса на печене, допринасящ за текстурата и еластичността.

12 октомври 2023
Енергийни гелове

Енергийните гелове са удобни, индивидуално опаковани гелове, които съдържат концентриран източник на въглехидрати. Често се използват от спортисти по време на тренировки, които изискват издръжливост, за да подобрят представянето и да поддържат адекватни нива на кръвната захар.

9 октомври 2023
Адаптогени

В днешния забързан свят, справянето със стреса е от решаващо значение за нашето психическо и физическо благополучие. Адаптогените са група естествени вещества, обикновено билки и гъби, които се използват от векове в системи на традиционната медицина, като Аюрведа и традиционната китайска медицина, точно с цел справяне със стрес и намаляване на риска от различни заболявания.

6 октомври 2023
Мед! Вкусен и полезен

Медът е храна, произведена от пчелите за пчелите. Неуморимите пчели събират нектар от цъфтящи растения, поглъщат го и го съхраняват в специално отделение в стомаха си, предназначено за нектара. След като се върнат в кошера, те предават нектара на други пчели работнички. Нектарът често преминава през няколко пчели, от уста на уста. Чрез този процес сложните захари в него се разбиват на глюкоза и фруктоза, а съдържанието на влага намалява, докато накрая е готов за нанасяне върху пчелната пита. След това, чрез пърхането на крилете си, пчелите изпаряват водата от нектара, създавайки мед. Когато медът стане достатъчно гъст, пчелите запечатват клетките на питата с восъчни тапи.

5 октомври 2023
Биоразградими бебешки пелени

Повечето бебета използват около 2500 - 3000 пелени за еднократна употреба само през първата година от живота си и ще преминат през 5000 - 6000, преди да бъдат приучени да ходят на гърне. Имайки предвид колко бебета има по света, можем да си представим голямото количество отпадъци от пелени, което се натрупва. За съжаление, конвенционалните пелени за еднократна употреба не са биоразградими. За да бъде даден продукт биоразградим, трябва да е изработен от природни материали и, при правилните условия, да може да се разгради естествено. Обикновено пелените се произвеждат от различни съставки на пластмасова основа, а пластмасата не е биоразградима.

2 октомври 2023
Фолиева киселина

Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат (витамин В9). Фолатът е водоразтворим витамин, който изпълнява важни функции в тялото и от който всички се нуждаем за поддържане на здравето и предотвратяване на някои заболявания.

20 септември 2023
Леща - ползи за здравето

Лещата е растение от семейство Бобови, ботанически известно като Lens culinaris. Има много разновидности на лещата, всяка със свой уникален вкус и текстура. Често срещани видове включват кафява, зелена, червена, жълта и черна леща.

17 септември 2023
Печена тиква с телешко

Необходими продукти: 1 бр. средно голяма тиква цигулка (от най-близкия Биомаг) 500г телешко за готвене или готово консервирано телешко (ако сте много гладни!) 1 бр. червена чушка Лук - за предпочитане дребен лук, за да остане цял при печенето 2 глави чесън Мазнина за готвене по избор Сол и пипер на вкус Мащерка или други свежи подправки по избор

14 септември 2023
Родиола

Родиолата е адаптоген. Адаптогените са билки, корени, гъби и други растения, които помагат на тялото да се справи с физически или емоционален стрес и да възстанови баланса си след стресова ситуация.

14 септември 2023
Бял боб - вкусен и полезен

Белият боб се счита за незаменима част от българската трапеза. Независимо дали е в яхния, супа, салата или гювеч, българите си обичаме боба. Което е добре, тъй като освен че е универсален, лесен за готвене и вкусен, бобът е и много полезен. Белият боб е богат източник на протеин, сложни въглехидрати, фибри, витамини и минерали, включително мед, фолат, желязо, магнезий и витамин В6.

10 септември 2023
Какво представлява диетата с ниско съдържание на FODMAP?

FODMAP е абревиатура, която означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са късоверижни въглехидрати, които се задържат дълго в червата и при някои хора, могат да причинят различни храносмилателни проблеми. Проучванията показват, че диетата с ниско съдържание на FODMAP е особено подходяща за хора, страдащи от синдрома на раздразненото черво, колит и симптоми като подуване на стомаха, болки, газове, диария или запек.

6 септември 2023
Какво представляват трюфелите?

Когато стане дума за кулинарни деликатеси, неуловимият трюфел вероятно е едно от първите неща, които идват на ум. Но какво представлява тази скъпа съставка, често свързвана с изискани ястия и уникален, луксозен вкус?

3 септември 2023
Бърза и вкусна крем супа с тиква

Необходими продукти: - 1 бр. тиква цигулка (средно голяма, от най-близкия Биомаг) - 3 бр. морков - 1 бр. ябълка - Около 200 г целина - 1 консерва кокосово мляко (400 мл) - 1 глава лук - 4-5 скилидки чесън - 1 бр. средно голям корен джинджифил - Подправки на вкус. Ние препоръчваме куркума, къри, риган, сол и пипер на вкус. - Висококачествен хляб по избор или 100-200 г сварен нахут за крутони - Зехтин или друга мазнина за печене

2 септември 2023
Универсалната тиква - здравословен символ на есента

Когато въздухът стане свеж и листата придобият живи нюанси, един емблематичен символ украсява пейзажа и нашите маси – тиквата. Този плод (да, технически е плод), олицетворява същността на есента и предлага много повече от вкус и декорация.

1 септември 2023
Освежаващи летни лимонади

Хората се наслаждават на приятния, сладко-кисел вкус на лимонадата от поне хиляда години. Най-ранният запис за предшественик на освежаващата напитка идва от средиземноморския бряг на средновековен Египет.

28 август 2023
Нахут - здравословна добавка към балансирана диета

Нахутът, научно известен като Cicer arietinum, е универсално и хранително бобово растение, което се отглежда и консумира от хиляди години. Като едно от най-ранните култивирани бобови растения, нахутът има дълга история. Открити са останки от нахут в Близкия изток, които са на около 7500 години. Историческите записи показват, че древните цивилизации са ценили растението поради неговата хранителна стойност и универсалност при готвене. Днес нахутът продължава да бъде популярна съставка в различни кухни по света, включително близкоизточната, индийската и средиземноморската кухня.

25 август 2023
Предимства на гранолата

Гранолата е популярна закуска, на която се радват много хора по света. Това е комбинация от овесени ядки, ядки, семена и сушени плодове, изпечени до хрупкаво и ароматно съвършенство. Хранителният профил на гранолата варира в зависимост от използваните съставки.

17 август 2023
Изгорях! Сега какво?

Слънцето изстрелва основно три вида ултравиолетова радиация към нас – UVA лъчи, UVB лъчи и UVC лъчи (атмосферата ни предпазва от UVC). UVB са лъчите, които са отговорни за слънчевото изгаряне. UVA са лъчите, отговорни за бръчките, увреждането на колагена и преждевременното стареене. И двата вида играят роля в образуването на рак на кожата. UVA лъчите също играят основна роля в получаването на тен.

15 август 2023
Твоят магазин от плажа

Лятната почивка е идеалното време да се отпуснете, да изследвате нови дестинации и да се насладите на вкусна храна. Важно е да не забравяме обаче, че поддържането на балансирана диета е от съществено значение за цялостното благосъстояние. За да поддържате здравословни хранителни навици по време на ваканция, няма нужда да жертвате вкуса или удобството. В онлайн био магазина на Биомаг, можете лесно да поръчате качествена, здравословна храна, която да бъде доставена директно до вашето място за почивка. Предлагаме ви и още няколко съвета за постигане на баланс в храненето, докато се радвате на бягството си:

12 август 2023
Видове яйца според метода на отглеждане на кокошките

Яйцата са основна храна в много домакинства по целия свят. Не всички яйца, обаче, са създадени еднакви. На днешния пазар, потребителите разполагат с разнообразие от опции, всяка от които е обозначена с различни термини: “без клетки”, “от свободни кокошки”, “клетъчно отглеждане”, “подово отглеждане”, “органични”, “био”. Тези термини обозначават условията на живот на кокошките и методите на производство, използвани за доставяне на яйцата на нашите маси.

9 август 2023
Добри растителни източници на протеин

Когато стане дума за жизненоважните протеини, повечето хора веднага се сещат за месо. Отдавна съществува убеждението, че трябва да приемаме протеини от животински произход, тъй като те се считат за „пълни“ протеини. Истината е, че ако консумираме разнообразие от протеини на растителна основа, можем да задоволим нуждите си от аминокиселини, като същевременно си набавяме фибри, витамини, минерали и фитохимикали. Растителните храни също така оказват по-малко въздействие върху околната среда от храните от животински произход.

4 август 2023
Домашни маски за лице с ягоди

Освен че са страшно вкусни и полезни за здравето, поради противовъзпалителните си свойства и факта, че са богати на витамин С, ягодите са и особено благоприятни за кожата. На пазара има много козметични продукти, съдържащи екстракт от тези плодове, но можете да се възползвате от разкрасителните им свойства, като просто вземете няколко ягоди от хладилника и си направете домашна маска за лице. Ето няколко опции:

30 юли 2023
Нискомаслено какао - полезно лятно удоволствие

Какаото на прах, получено от семената на какаовото дърво Theobroma, е възхитителна съставка, ценена от векове. Смята се, че какаото е използвано за първи път от цивилизацията на маите в Централна Америка и е въведено в Европа от испанските завоеватели през 16-ти век. Със своя богат вкус, какаото е удоволствие за вкусовите рецептори, което предлага и ползи за здравето.

28 юли 2023
Махмурлукът - какво наистина помага?

Махмурлукът се появява, когато концентрацията на алкохол в кръвта се върне до нула. Характеризира се с различни симптоми, включително сънливост, проблеми с концентрацията, сухота в устата, замаяност, стомашни проблеми, изпотяване, гадене и тревожност. Когато става въпрос за справяне с неприятните симптоми, повечето хора си имат любим „лек“. Често за лечение се използват големи количества вода, напитки с електролити, повече сън, обилна закуска…Но има ли научни доказателства, че тези методи действително помагат?

22 юли 2023
Хранително биоразнообразие - значение за нас

Какво е биоразнообразие и защо е важно за нас? Биоразнообразие (или биологично разнообразие) е термин, използван за описване на огромното разнообразие от живот на Земята. Отнася се до всяко живо същество, включително растения, бактерии, животни и хора. Биологичното разнообразие е от съществено значение за процесите, които поддържат живота на планетата. Ние сме преплетени в голяма природна система и всеки елемент ни подкрепя. Без широк набор от животни, растения и микроорганизми не можем да имаме здравите екосистеми, на които разчитаме, да ни осигурят въздуха, който дишаме и храната, която ядем. За съжаление, голяма част от биоразнообразието на Земята е застрашено поради човешка консумация и други дейности, които нараняват и дори унищожават екосистемите. Замърсяването, изменението на климата и нарастването на населението са заплахи за биоразнообразието, които водят до изчезването на различни видове.

15 юли 2023
Ползи от медитацията- за начинаещи

Изискванията на съвременния живот често ни карат да се чувстваме претоварени и стресирани. Сред хаоса, популярността на медитацията нарасна, тъй като тази древна практика се очертава като мощен инструмент за справяне с предизвикателствата на нашия забързан свят. Медитацията може да се дефинира като „семейство от практики за саморегулиране, които се фокусират върху трениране на вниманието и осъзнаването, за да насърчат общото психическо благополучие и развитие и/или постигането на спокойствие, яснота, и концентрация”. Наименованието идва от латинския глагол meditari - "да мисля, съзерцавам, измислям, размишлявам"

14 юли 2023
Келтска сол

Произведена от морската вода в близост до бреговете на Франция, келтската сол стана доста популярна напоследък благодарение на потенциалните си положителни свойства. Келтската сол е натурална морска сол, добивана чрез изпарение на морска вода в специални басейни под влиянието на слънчевата светлина и морския бриз. Събира се ръчно, чрез традиционни методи. Отличава се със своя сив или сиво-зелен цвят. В сравнение с обикновената готварска сол, келтската сол е по-малко обработена, запазва следи от минерали, има по-груба консистенция и по-наситен вкус. Много готвачи предпочитат да използват морска сол, защото по-големите кристали добавят повече вкус с по-малко количество. Въпреки че няма много научни изследвания върху ефекта на келтската сол върху човешкия организъм, споменават се някои интересни потенциални ползи за здравето.

6 юли 2023
Ползи от алое вера в грижата за кожата

Когато става въпрос за естествени съставки, използвани в козметиката, малко растения могат да се сравнят с изобилието от изпитани във времето предимства на алоето. Алое вера е сукулентно растение, принадлежащо към семейство Asphodelaceae. Произхожда от Арабския полуостров, но днес се култивира успешно в различни региони и е едно от най-често използваните растения в света. Алое вера се характеризира със своите месести, зелени листа, които съдържат гелообразно вещество. Този гел е вълшебната съставка, която се използва в много козметични продукти поради лечебните, успокояващи и хидратиращи свойства, с които се слави. Древните египтяни се смятат за пионери в овладяването на ползите от алоето или както са го наричали - „растението на безсмъртието“. Твърди се, че Нефертити и Клеопатра са го използвали в своите разкрасителни процедури. Александър Велики и Христофор Колумб пък са го прилагали при лечение на рани на войници. Историческите записи показват, че алоето е било употребявано и от древните китайски, гръцки и римски цивилизации заради лечебните си свойства.

4 юли 2023
Грижа за косата през лятото

Както знаем, през лятото интензивните слънчеви лъчи, жегата и влажността могат да навредят на нашата кожа. Затова е добре да я защитаваме с подходящи предпазни мерки. Не трябва да забравяме, че косата ни също изисква специално внимание през летните месеци, за да остане здрава и жизнена. Косата винаги е играла важна роля в историята на човечеството. От древните египтяни, чийто йероглифи са свидетелство за първостепенното значение на косата за тази цивилизация, до древните римляни, които са смятали косата за символ на красота, класа и интелект. Дори в днешно време хубавата, здрава коса често се свързва с желани качества като младост и жизненост.

2 юли 2023
Пчелни продукти

Медоносните пчели произвеждат широка гама продукти, богати на биоактивни съставки. Употребата на тези продукти за лечение на различни заболявания датира от хиляди години, като полезните им свойства се споменават дори в някои религиозни книги. Съществува вид алтернативна терапия - апитерапия, при която се използват продукти, произведени от медоносни пчели за медицински цели. Знаем, че меда е изключително вкусен и полезен, но и другите пчелни продукти имат значителни предимства:

23 юни 2023
Мед! Разликата между фермерския и био мед

Преди модерното пчеларство, хората са били „ловци на мед“. Сдобивали са се с мед, като са си присвоявали пити от диви кошери. Пещерни рисунки от 7000 г. пр. н. е., изобразяват ловци на мед, събиращи мед по този начин. Медът често е бил единственият източник на захар и се е смятал за много ценен. По-късно хората започват да отглеждат пчели, създавайки изкуствени кухини, в които пчелите могат да живеят и да произвеждат своите продукти. През 1852 г. е създаден модерният кошер с подвижна рамка, който позволи на пчеларите да работят по-лесно с пчелите си.

16 юни 2023
Бързо и вкусно телешко варено

Необходими съставки: телешко месо – 1 буркан Телешко месо Черга лук- 1 глава чесън- 2 скилидки целина - 1 стрък домати - 1 бр. моркови - 2 бр. картофи или друго кореноплодно по избор, например пащърнак - 2 бр. тиква  - 200 г обелена и почистена доматено пюре - 3 - 4 с.л. (зависи от предпочитанията) дафинов лист - 1-2 бр. олио или друга мазнина подходяща за готвене сол - на вкус черен пипер - на вкус Начин на приготвяне: Обелете и нарежете лука, чесъна, домата и стъблата на целината. Задушете в загрято на умерен огън олио, докато зеленчуците омекнат. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Прибавете топла вода, добавете сол на вкус и оставете да заври. Нарежете морковите и обелените картофи на едро, а тиквата на по-малки кубчета. Добавете ги във врящата вода. Прибавете черния пипер и дафиновите листа. Когато зеленчуците са почти готови, добавете телешкото месо + бульона и разбъркайте. Оставете месото да ври със зеленчуците за около 15-20 минути на бавен огън. Проверявайте зеленчуците и месото - ако са по-ситно нарязани, може да са готови по-рано. Добавете листата на целината към готовото телешко варено.

13 юни 2023
Мед! Малки неща, с които да помогнем на пчелите през пролетта

Пчелите са много важни за нашето оцеляване. Те са отговорни за опрашването на повечето плодове, зеленчуци, семена и ядки, които са от съществено значение за нашата диета. Медоносните пчели играят огромна роля в селското стопанство. За съжаление, популациите на пчелите по света намаляват. Изменението на климата кара някои цветя да цъфтят по-рано или по-късно от обикновено, оставяйки пчелите с по-малко източници на храна в началото на сезона.

10 юни 2023
Фибри - защо са важни?

Фибрите са тип въглехидрати, които човешкото тяло не може да смели и усвои. Намират се в храни от растителен произход като плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни. Диетичните фибри са разнообразни по химичен състав и се групират основно според тяхната разтворимост. Разтворимите фибри се разтварят във вода, а неразтворимите фибри - не се разтварят. И двата вида са основен компонент на здравословната диета и осигуряват множество ползи за здравето. Фибрите помагат за:

8 юни 2023
Антиоксиданти - какво представляват и как действат?

Антиоксидантите са вещества, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и други. Те се произвеждат като страничен продукт от нормалния метаболизъм, но могат и да бъдат генерирани в резултат на въздействието на фактори от околната среда, като замърсяване, радиация и тютюнев дим. Свободните радикали могат да увредят клетките, като крадат електрони от други молекули в тялото. Молекулата, която е загубила електрон, сама се превръща в свободен радикал и започва да краде електрони от други молекули.

6 юни 2023
Полезни ли са протеиновите барчета?

Когато сте притиснати от времето, протеиновите барчета могат да бъдат бърз и удобен начин да си набавите протеин и други хранителни вещества, които да ви поддържат между основните хранения. В допълнение към протеини и въглехидрати, много барчета са добър източник и на микроелементи като калций, витамини от група В, калий и желязо. Разбира се, хранителните профили могат да варират значително в зависимост от използваните съставки.

2 юни 2023
Сезонът на ягодите вече е тук

Температурите навън започват да се повишават, слънцето грее по-ярко - знаем, че лятото е на път. Със смяната на сезоните идва изобилие от свежи плодове и зеленчуци, сред които едни от най-обичаните са ягодите. Освен че ни радват с прекрасния си вкус, ягодите са богати на антиоксиданти и растителни съединения, които предлагат множество ползи за здравето.

28 май 2023
Захарта - криворазбраното проклятие

Захарта е вид въглехидрат - макронутриент, който осигурява енергия, от която нашите клетки се нуждаят, за да оцелеят. Захарта се произвежда естествено в растения, като плодове, зеленчуци и ядки. Има много различни източници и наименования на захарта. Естествените захари се разделят на монозахариди и дизахариди:

26 май 2023
Семена и бобови продукти Биомаг

Запознахме ви с разнообразните, висококачествени зърнени продукти с марка Биомаг. Освен тях, в нашия онлайн био магазин и в най-близкия Биомаг, можете да намерите вкусни и полезни био сертифицирани семена и бобови храни с нашата марка, от утвърдени производители, на отлични цени, подбрани и пакетирани от нас за вас.

20 май 2023
Съвети за борба с пролетната умора

Пролетната умора е състояние на летаргия, липса на енергия или дори депресия, свързано с настъпването на пролетта. Това състояние може да бъде причинено от нормална реакция към променящите се температури или може да има медицинска причина, като алергии или сезонно афективно разстройство. Симптомите, най-често свързани с пролетната умора, са отпадналост, липса на мотивация, световъртеж, раздразнителност, главоболие и болки в ставите. Какво можем да направим?

17 май 2023
Предимства на сезонното хранене

Сезонното хранене е практика на закупуване и консумиране на плодове и зеленчуци, които са „в сезон“ или в пика на своята свежест и вкус през определено време от годината. Сезонните плодове и зеленчуци са както по-вкусни, така и по-полезни. При транспортиране и съхранение, храните могат да загубят важни хранителни вещества, като витамин С, калий, фосфор, калций, магнезий и др. Консумацията на храни скоро след като са набрани, ни позволява да се възползваме напълно от предимствата им.

11 май 2023
Сироп от бъз - ползи

Бъзът се отнася до няколко различни разновидности на дървото Sambucus - цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Adoxaceae. У нас се срещат главно 3 вида: черен бъз (Sambucus nigra), червен бъз (Sambucus racemosa) и бъзак (Sambucus ebulus). Бъзът е част от народната медицина от стотици, ако не и хиляди години, като дори е наричан „най-силната българска билка“. Богат източник е на антиоксиданти, известни като антоцианини. Плодовете съдържат големи количества витамин С и често се използват за приготвяне на сок, сироп, тинктури, конфитюри, чай, вино и др. Суровите плодове, кората, клончетата и листата на растението обаче не са годни за директна консумация.

8 май 2023
Ползи от кафето

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Милиони хора започват всеки ден с чаша кафе. Ароматната напитка често се свързва с осигуряване на енергия, но има и редица потенциални ползи за здравето, когато се консумира умерено и е направена от висококачествени зърна. Ето някои от тях:

5 май 2023
Сок от нар

Нарът е плод на дървото Punica granatum. Освен с красивия си червен цвят, един от най-древните плодове в света е известен също с уникален вкус и множество потенциални ползи за здравето. Нарът се консумира от хилядолетия – представен е в египетската митология и изкуство, възхваляван е в религиозни книги и е бил пренасян от кервани в пустинята заради своя утоляващ жаждата сок. Сокът от нар се прави от семената на плода, наречени арили, които са богати на полезни вещества като антиоксиданти, витамини К и С, калий и магнезий.

30 април 2023
Какво означава SPF?

Летните месеци наближават, което означава, че ще прекарваме повече часове навън, под топлото слънце. Повече време на слънце звучи забавно, но е важно да не забравяме, че кожата ни се нуждае от слънцезащита, независимо колко дълго или по кое време на деня сме навън. Излагането на слънце, без защита, може да наруши баланса на епидермиса и да направи кожата по-суха, а може да бъде и опасно. Преди да изберем слънцезащитен крем, добре е да си изясним какво означава слънцезащитен фактор или SPF.

29 април 2023
Най-важните витамини и минерали за здрава кожа

Много фактори оказват влияние върху състоянието на кожата ни. Диетата е един от тях. Например, проучванията показват, че може да има връзка между прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати и кожни заболявания като акне. Рафинираните въглехидрати карат кръвната захар да се повиши рязко и след това да се срине. Тези непостоянни нива на кръвната захар казват на панкреаса, че трябва да изпомпва повече инсулин, което задейства отделянето на повече хормони, което води до производството на повече мазнини, което в крайна сметка води до запушване на порите и образуване на пъпки.

19 април 2023
Боза

Бозата е легендарна част от хранителните навици на българина. Много от нас са се наслаждавали на освежаващата напитка заедно с парче баница. Бозата е слабо ферментирала напитка, която произхожда от Близкия изток. Произвежда се чрез алкохолно-млечнокисела ферментация на брашно от различни зърна като пшеница, ръж, просо, ечемик, царевица и овес. Подслажда се със захар или други подсладители. Има гъста консистенция, ниско алкохолно съдържание (около 1%) и леко кисел, сладък вкус.

17 април 2023
Да се храниш за настроение

Храната, която консумираме може значително да повлияе на настроението ни. Тази връзка е двупосочна. Настроенията ни, могат да повлияят на това, каква храна избираме. Когато сме стресирани или в лошо настроение сме склонни да търсим храни, които ни доставят удоволствие, но може да не са много полезни за нас. Това, което ядем, може да окаже голямо влияние върху нивата ни на стрес. Когато ядем храни, които причиняват възпаление, предизвикваме реакция на стрес в тялото. Добре е да изберем храни, които понижават кортизола (хормона на стреса), възпалението и реакцията на стрес.

12 април 2023
Зърнени продукти с марка Биомаг

Продуктите с марка Биомаг са висококачествени био продукти от утвърдени производители. В нашия онлайн био магазин, както и в най-близкия Биомаг можете да откриете вкусни и полезни био сертифицирани артикули, на отлични цени, подбрани и пакетирани от нас за вас. Зърнените храни осигуряват приблизително половината от консумираните калории по света. Пълнозърнестите храни са свързани с множество ползи за здравето. При нас ще намерите следните зърнени храни с марка Биомаг:

10 април 2023
Ползи от кокосовото мляко

Почти всички части на кокосовия орех, включително вода, мляко, „месо“, захар и масло могат да се използват от хората. Кокосовото мляко идва от плода на зрели кафяви кокосови орехи. За разлика от кокосовата вода, която се намира естествено в незрелите зелени кокосови орехи, кокосовото мляко се получава, като сърцевината на плода се смесва с вода. Кокосовото мляко има плътна консистенция и богата, кремообразна текстура и напоследък стана доста популярно като алтернатива на млечните продукти.

5 април 2023
Полезно ли е плодовото сладко?

Вкусни и питателни, плодовите сладка предлагат както удоволствие чрез уникалния си вкус, така и потенциални ползи за здравето. Как сладкото може да бъде здравословно? Ами, не всички сладка са еднакви. Някои висококачествени конфитюри са без ГМО, пълни с фибри и не съдържат толкова захар, колкото конвенционалните конфитюри, желета и консерви.

3 април 2023
Предимства на консервираните плодове и зеленчуци

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от здравословното хранене, тъй като осигуряват много витамини, минерали и основни хранителни вещества за малко калории на порция. Консервираните плодове и зеленчуци са удобен начин да увеличим приема си на тези полезни хранителни вещества – и то на добра цена.

28 март 2023
Що е то калория?

Калорията е единица, която измерва енергия. По-конкретно, 1 калория е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий. Хранителната калория всъщност е „килокалория“. С други думи, това е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един литър вода с един градус.

21 март 2023
Комбуча

Комбуча е освежаваща, леко газирана, ферментирала напитка. Прави се от чай, захар, бактерии и дрожди. Бактериите и дрождите растат заедно и образуват култура. Тази симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY) се развива в чаена инфузия (разтвор от чай и захар) и чрез естествения процес на ферментация превръща чая в пробиотична напитка, богата на аминокиселини.

20 март 2023
Кашу - ползи за здравето

Кашуто е обичано по цял свят заради своята универсалност и богат вкус. Произхожда от Южна Америка, по-точно Бразилия, но днес се култивира на различни места с топъл климат. Често кашуто се продава като “сурово”, но когато е прясно набрано, в най-суровата си форма, всъщност е токсично. За да са безопасни за консумация, ядките се обработват термично и външната част на кашуто се отстранява. Кашуто е богат източник на различни хранителни вещества. Протеини, мазнини, фибри, калций, мед, магнезий, цинк, желязо, селен и витамин В са някои от тях.

16 март 2023
Предимства на продуктите от козе мляко

Козето мляко е популярно по цял свят. В много държави то се предпочита пред стандартното за нас краве мляко. Има редица причини да изберете продукти, направени от козе мляко. Например, ако организмът ви трудно преработва краве мляко и предпочитате да опитате други млека от животински произход, преди да се обърнете към растителни алтернативи.

16 март 2023
Помощ за безодмните животни - Част 2

Знаем, че добър начин да помогнем на бездомните животни да оцелеят е да им осигурим храна, вода и подслон. Ето още няколко идеи как да помогнем на животинките без дом:

15 март 2023
С лактоза или без?

Лактозата е естествена захар, понякога наричана "млечна захар", която се образува от монозахарите глюкоза и галактоза. Среща се естествено в млякото на бозайници - включително крави, кози и хора. Не всички млечни продукти съдържат еднакво количество лактоза. Например, някои твърди сирена, като чедър и пармезан, съдържат много малко, докато прясното мляко, сладоледа и киселото мляко, съдържат по-големи количества.

9 март 2023
Ползи от продуктите без глутен

Диетата без глутен е хранителен режим, изключващ храни, които съдържат протеина глутен, като продукти от пшеница и ръж. Все по-голям брой хора преминават към този хранителен план и виждаме все повече безглутенови продукти на пазара, въпреки че повечето хора могат да консумират глутен, без да изпитват странични ефекти. Хората страдащи от целиакия или други заболявания, като чувствителност към глутен без целиакия (NCGS) и алергия към пшеница, трябва да избягват глутен, но ограничаването му може да има някои ползи и за хора, които могат да го толерират.

28 февруари 2023
Защо да избягваме добавената захар в храната на малкото дете?

Препоръчва се, родителите да избягват добавената захар в диетата на малкото дете. Добавените захари се използват в преработени храни и напитки за подслаждане и се различават от естествените захари, които са част от парче плод или чаша мляко. Изследванията са установили, че средно бебетата консумират една чаена лъжичка добавена захар на ден, докато малките деца консумират около 6 чаени лъжички на ден (това е препоръчания лимит за повечето възрастни жени!).

22 февруари 2023
Какво е пестил?

Пестилът е натурален, ароматен и здравословен десерт. Приготвя се от сварени плодове, силно пресовани и сушени на слънце или в сушилня. След изсъхване пестилът се навива на руло и се съхранява на сухо място. Производството на пестил е традиционен занаят в централната част на Стара планина, особено в областите Габрово и Ловеч. Обикновено се приготвя от много добре узрели и сладки сини сливи, но могат да се използват и други плодове като диви сливи, кайсии, праскови, ябълки, дюли, круши, мушмули и др. Пестилът често е наситено червен или кафяв на цвят с дъвчаща, еластична консистенция и сладко-кисел вкус.

20 февруари 2023
Кимчи - какво представлява и полезно ли е?

Кимчи е традиционна корейско ястие от осолени и ферментирали зеленчуци, овкусени с различни подправки. Като основна храна в корейската кухня, кимчи се използва за гарнитура към почти всяко корейско ястие, както и в различни супи и яхнии. Най-често използваната основна съставка е зеле, но има стотици различни видове кимчи, приготвени с различни зеленчуци.

17 февруари 2023
Защо е добре да пазаруваме от местни производители?

Храната е „местна“, ако е отгледана и събрана на около 150 км от мястото, където се продава. Не идва от големи търговски ферми и не се транспортира на дълги разстояния. Много магазини за хранителни стоки вече предлагат пресни плодове и зеленчуци от местни ферми. Някои ресторанти също готвят с местно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Пазаруването от местни производители е полезно за здравето, околната среда и местната икономика.

14 февруари 2023
Какви са ползите от средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е модел на хранене, вдъхновен от хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия през средата на 20 век. При тази диета се насърчава консумацията на пресни, непреработени храни, включително зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни, ядки, семена, зехтин, риба и пиле, и се лимитират преработени храни, сол, червено месо и наситени мазнини.

7 февруари 2023
Топ 10 храни, които винаги да пазарувате от био магазин

Био храните и продуктите не са мода. Био храните са били нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни. Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:

31 януари 2023
Ползи за здравето от киселото зеле

Киселото зеле е основна част от българската празнична трапеза. Традицията повелява, че през есента се редят зелки в бидони, а през зимата се наслаждаваме на различни салати и ястия с кисело зеле.

27 януари 2023
Какво представлява палеолитната диета?

Палеолитната (палео) диета е хранителен подход наподобяващ начина на хранене на пещерните хора от палеолита. Хората, които спазват тази диета, ограничават храните си до тези, които са били достъпни по времето на ловците и събирачите. Това означава без рафинирани захари, без преработени млечни продукти, зърнени или бобови храни. При този хранителен режим се набляга на нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, семена, ядки, билки, плодове и зеленчуци без скорбяла.

24 януари 2023
Маслини - ползи за здравето

Маслините са малки плодове, които растат на маслинови дървета (Olea europaea). Те се различават по вкус и размер в зависимост от техния сорт и регион. Намират се в различни нюанси на зелено и черно, в зависимост от това кога са брани. Често се нарязват или използват цели в рецепти, или се пресоват за зехтин. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморската кухня и основен хранителен продукт за много от най-здравите народи в света.

20 януари 2023
Замразени плодове и зеленчуци – какви са ползите?

Замразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от атрибутите, свързани със свежестта. Замразените плодове и зеленчуци се замразяват бързо, в рамките на няколко часа след бране. Приготвят се, за да са готови за консумация – обелват се или се нарязват и бланшират, за да не покафеняват.

17 януари 2023
Как да намалим отпадъците си от опаковки?

Пазарски чанти, бутилки за вода, опаковки за храна, чаши за кафе, всичко това са опаковки, които използваме и изхвърляме всеки ден, без да се замисляме. Голяма част от тези опаковки се състоят от материали, които не могат да бъдат разградени от въздуха, слънчевата светлина, водата и земната почва, а вместо това остават като отпадъци в сметищата или океаните и произвеждат парникови газове, които могат да навредят на околната среда и на съществата, които я обитават.

14 януари 2023
Масло от авокадо - какво представлява и за какво се използва?

Маслото от авокадо е натурално, студено пресовано масло, извлечено от плода на авокадо. Това масло има лек вкус и висока точка на димене, и може да се използва в готварството, както и да се консумира сурово. Чрез студеното пресоване, маслото се извлича от плода, без прилагане на топлина от външен източник. По този начин се запазват повече от естествените свойства на авокадото като вкус, аромат и хранителна стойност.

13 януари 2023
Какво е глутен и вреди ли ни?

Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на хляба неговата дъвкаемост. Среща се естествено, но може и да бъде извлечен, концентриран и прибавен към храна и други продукти, с цел да се добавят протеини, текстура и вкус. Също така действа като свързващ агент, държащ обработените храни заедно и придаващ им форма.

11 януари 2023
Цикория - алтернатива на кафето

Цикорията (Cichorium intybus) е многогодишно растение, популярно още като синя жлъчка. Също като артишока, спада към семейство сложноцветни. В исторически план цикорията е била отглеждана от древните египтяни като лечебно растение и заместител на кафето, като понякога е била използвана и за храна на животни.

8 януари 2023
Какво представлява кетогенната диета?

Кетогенната диета (или кето диета) е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Когато значително намалим консумацията на въглехидрати, ограничавайки снабдяването с глюкоза, тялото започва да гори мазнини за гориво. Това може да постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В това състояние черният дроб превръща мазнините в малки енергийни молекули, наречени кетони, които мозъка и други органи могат да използват за енергия.

6 януари 2023
Тинктура Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в света. Тази билка произхожда от Северна Америка, където расте в прерии и открити, гористи местности и се използва от векове за лечение на различни заболявания. Днес е най-известна като билково лекарство за обикновена настинка или грип. Растението съдържа впечатляващо разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени, алкамиди и други.

31 декември 2022
Най-добрите продукти за детокс на черния дроб

Черният дроб е основната система за филтриране на човешкото тяло. Той превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта и помага за метаболизирането на хранителни вещества и лекарства. От първостепенно значение е да поддържаме тази важна част от цялостната регулация на тялото в добро здраве. 

28 декември 2022
Здравословни коледни подправки

Много от нас свързват Коледа с определени аромати и вкусове, билки и подправки, които за момент ни пренасят обратно в детството. Освен че се отличават с топли, примамващи вкусове и миризми, някои от сезонните ни любимци носят и много ползи за здравето. 

23 декември 2022
Как да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата?

Когато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом, в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време, без да ги прибираме вкъщи? Ето няколко идеи:

20 декември 2022
Консервирани домати - ползи за здравето

Доматеният сос е важна част от множество български ястия. През зимата, когато трудно можем да намерим качествени пресни домати, консервираните домати са необходим продукт във всяка кухня.   Освен че добавят страхотен вкус към супи и яхнии, и ни спестяват време (така ценно в наши дни!), по хранителна стойност консервираните домати са подобни на пресните, което означава, че са много полезни за здравето.

16 декември 2022
Бърза мода - какво означава и защо е проблем?

Бърза мода е термин описващ метод за проектиране, производство и маркетинг, фокусиран върху бързото производство на големи количества дрехи. За бързото производство на модни облекла се използват нискокачествени материали (като синтетични тъкани), което позволява на основният потребител да закупи горещия нов тренд на достъпна цена.

14 декември 2022
Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

9 декември 2022
Намаляване на хранителните отпадъци

Изхвърлянето на храна коства пари и вреди на околната среда. Хранителните отпадъци са отговорни за 6% от глобалните емисии на парникови газове. Големи количества вода също се разхищават в следствие. Според Института за световни ресурси, 24% от водата, използвана за селското стопанство, се губи всяка година поради хранителни отпадъци. Ето някои малки неща, които можем да направим за да намалим хранителните си отпадъци:

6 декември 2022
Тинктура Бял трън

Белият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.

2 декември 2022
Подкрепа на местните производители

Закупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.

30 ноември 2022
Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран.

25 ноември 2022
Опазване на околната среда

Нарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:

22 ноември 2022
Продоволствена сигурност: Какво означава и как всеки може да помогне?

Ясно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.

15 ноември 2022
Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

4 ноември 2022
Циркаден ритъм

Нашето тяло има “вътрешен часовник”, наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и кога тъмно, въз основа на сигнали от околната среда, и регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби, и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура. 

1 ноември 2022
Какви са разликите между екологичният и обикновеният перилен препарат?

Воденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?

28 октомври 2022
Био, еко, веган - какво стои зад етикетите?

Био храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:

25 октомври 2022
Кориолус вирзиколор (Coriolus versicolor)

Според множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.

20 октомври 2022
Лечебната гъба Hericium erinaceus

Използването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.

19 октомври 2022
Протеини

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.

18 октомври 2022
Витамин Д

Витамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите. 

17 октомври 2022
Телешки колаген

Колагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни.  Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.  

16 октомври 2022
Мазнини

В днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.

12 октомври 2022
Матча

Чаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?

11 октомври 2022
Въглехидрати

Много диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.

4 октомври 2022
Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

13 септември 2022
Отслабвайте докато се забавлявате

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

1 август 2022
5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

4 юли 2022
Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

15 юни 2022
Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

13 юни 2022
Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

11 февруари 2022
Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

7 януари 2022
Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

13 октомври 2021
6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

6 октомври 2021
Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

16 септември 2021
Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

2 юли 2021
Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

5 януари 2021
Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

18 септември 2020
Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

16 април 2019
Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

26 март 2019
Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

19 март 2019
Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

17 март 2019
Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

21 февруари 2019
Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

12 февруари 2019
#6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

31 януари 2019
Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

14 януари 2019
За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

12 декември 2018