Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

30 ноември 2018
Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това  е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

 

Какво представляват устойчивите токсични пестициди?

 

Пестицид може да е всякакъв вид вещество, използвано да държи вредителите на разстояние. Но не всички пестициди са създадени по еднакъв начин. Устойчивите токсични пестициди не са позволени при биологичното отглеждане, защото те биха могли да навредят както на нашето здраве, така и на околната среда – те се разграждат изключително бавно, оставайки в почвата, водата и въздуха. Някои от тях могат да продължат да нанаяст вреди с векове след като са били употребени за първи път.

 

Био фермерите се борят с вредителите по по-добър начин

 

Това, с което започват био фермерите, е използването на комбинация от фермерски практики, които възпират вредителите. Това включва сеитбообръщение (редуване на културите), започвайки с такива сортове, които са устойчиви на вредители и пускането на такива ползотворни организми, като калинки, които не вредят на насажденията, а в същото време държат настрана нежеланите създания.

Ако  био фермерите се нуждаят от това да контолират вредителите в по-голяма степен, те могат да използват малък набор от вещества, които не оказват вреден ефект върху хората или околната среда, и които не остават в почвата, водата или въздуха. Това са т. нар. „натурални пестициди“ като застилането на почвата с хартия, градинарски масла, хидратирана вар, които са внимателно прегледани и одобрени от Министерството на земеделието на САЩ за използване в био ферми.

 

По-добре за децата

 

Бебетата и децата са по-уязвими от възрастните на излагането на пестициди. Младите храносмилателни системи абсорбират токсините по-лесно от тези на възрастните и дробовете на малките не детоксикират толкова ефективно, колкото тези на възрастните. В резултат на това, токсините престояват по-дълго време в телата на бебетата, увеличавайки по този начин излагането до четири пъти повече в сравнение с възрастните.

Това е от огромно значение сега, когато знаем какво огромно количество пестициди сме разпръснали по света, че голямо количество от тях може да бъдат открити дори в пъпната връв на новородени бебета. И откакто проучване показа, че излагането на пестициди може също така да повиши риска от развиване на синдром на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието при децата.

Добрите новини са, че същото това изследване също така показва, че можем незабавно и драстично да намалим наличието на пестициди в детските организми като преминем към хранене с биологични храни. Изследователите от Вашингтонския универститет посочват, че поставяйки децата главно на био диета само за 5 дни, при тях „на практика е намалена  степента на излагане на опасен клас инсектициди, за които е известно, че нарушават неврологичното развитие при кърмачета и деца“.

 

По-добре за всички нас

 

За тези от нас, които отдавна не сме деца, за излагането на пестициди знаем, че причинява рак, уврежда нервната и дихателна системи, може да причини дисфункция на репродуктивната система и вероятно дисфункция на ендокринната и имууната системи.

Благодарение на това, че био фермерите не използват устойчиви токсични пестициди имаме възможността да изберем храна без тяхното съдържание. Това ограничава потенциално вредното излагане за нашите деца, семейства, фермери и за нашата планета.

 

Източник: Stonyfield Farm’s Blog, “The Yogurt Dish”.

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още

24 октомври 2018 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Употребата на пестициди в околната среда е умишлено, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

29 юни 2018 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна и бърза рецепта, но със страхотен ефект!

прочети още