Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

13 октомври 2021
Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това  е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

 

Какво представляват устойчивите токсични пестициди?

 

Пестицид може да е всякакъв вид вещество, използвано да държи вредителите на разстояние. Но не всички пестициди са създадени по еднакъв начин. Устойчивите токсични пестициди не са позволени при биологичното отглеждане, защото те биха могли да навредят както на нашето здраве, така и на околната среда – те се разграждат изключително бавно, оставайки в почвата, водата и въздуха. Някои от тях могат да продължат да нанаяст вреди с векове след като са били употребени за първи път.

 

Био фермерите се борят с вредителите по по-добър начин

 

Това, с което започват био фермерите, е използването на комбинация от фермерски практики, които възпират вредителите. Това включва сеитбообръщение (редуване на културите), започвайки с такива сортове, които са устойчиви на вредители и пускането на такива ползотворни организми, като калинки, които не вредят на насажденията, а в същото време държат настрана нежеланите създания.

Ако  био фермерите се нуждаят от това да контолират вредителите в по-голяма степен, те могат да използват малък набор от вещества, които не оказват вреден ефект върху хората или околната среда, и които не остават в почвата, водата или въздуха. Това са т. нар. „натурални пестициди“ като застилането на почвата с хартия, градинарски масла, хидратирана вар, които са внимателно прегледани и одобрени от Министерството на земеделието на САЩ за използване в био ферми.

 

По-добре за децата

 

Бебетата и децата са по-уязвими от възрастните на излагането на пестициди. Младите храносмилателни системи абсорбират токсините по-лесно от тези на възрастните и дробовете на малките не детоксикират толкова ефективно, колкото тези на възрастните. В резултат на това, токсините престояват по-дълго време в телата на бебетата, увеличавайки по този начин излагането до четири пъти повече в сравнение с възрастните.

Това е от огромно значение сега, когато знаем какво огромно количество пестициди сме разпръснали по света, че голямо количество от тях може да бъдат открити дори в пъпната връв на новородени бебета. И откакто проучване показа, че излагането на пестициди може също така да повиши риска от развиване на синдром на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието при децата.

Добрите новини са, че същото това изследване също така показва, че можем незабавно и драстично да намалим наличието на пестициди в детските организми като преминем към хранене с биологични храни. Изследователите от Вашингтонския универститет посочват, че поставяйки децата главно на био диета само за 5 дни, при тях „на практика е намалена  степента на излагане на опасен клас инсектициди, за които е известно, че нарушават неврологичното развитие при кърмачета и деца“.

 

По-добре за всички нас

 

За тези от нас, които отдавна не сме деца, за излагането на пестициди знаем, че причинява рак, уврежда нервната и дихателна системи, може да причини дисфункция на репродуктивната система и вероятно дисфункция на ендокринната и имууната системи.

Благодарение на това, че био фермерите не използват устойчиви токсични пестициди имаме възможността да изберем храна без тяхното съдържание. Това ограничава потенциално вредното излагане за нашите деца, семейства, фермери и за нашата планета.

 

Източник: Stonyfield Farm’s Blog, “The Yogurt Dish”.

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още