Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.
Вземайки предвид допускането, че консумирането на повече био храна означава приемането на по-малко пестициди, изследователите наблюдавали почти 70 хил. души в продължение на 4 години и половина. В свооя анализ, те отчитат много рискови фактори, които обуславят развитието на рак, като възраст, пол, начин на живот, начин на хранене и образование.
Не само, че имало общ спад в риска от развитие на рак за хранещите се с биологично отгледани продукти, но намаленият риск бил значително повече за две определени заболявания: лимфом (76% намален риск) и рак на гърдата след менопауза (34% намален риск).
Изследване на връзките
Едно от изискванията една храна да бъде призната за биологична в Европа и Съединените щати е тя да бъде произведена без употребата на най-синтетичните пестициди. Около 40 пестицида, одобрени от Агенцията за опазване на околната среда за употреба в конвенционалното хранително производство, са класифицирани като възможни или вероятни карциногени от Международната агенция за изследване на рака. Позовавайки се на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в кръвта и урината на 90% от нас има отчетливи нива на пестициди.
Предишно изследване е открило връзка между консумирането на повече биологично отгледана храна и намаляването на риска от развитие на Неходжкинов лимфом, но не и за рак на гърдата. „Една от хипотезите, обясняваща обратната връзка между приема на органична храна и рака на гърдата (от настоящото проучване) може да бъде свързана с ендокринният хормон, който разрушава ефекта на някои пестициди,“ казва Джулия Бодри, част от Центъра за епидемиология и статистика към Сорбоната в Париж, водещ автор на изследването.
Това изследване има няколко ограничения, които изследователите взимат предвид. Броят участвали е огромен, но групата се състояла главно от жени, доброволки, добре образовани. В допълнение, те били на средна възраст от 44 години, когато започнало изследването, и са били наблюдавани само за 4 години и половина.
„Това е изключително сложна област за изследване и е много трудно точно да бъде отразена обичайната консумация на биологична храна“ казва Франк Б. Ху, председател на катедрата по хранене в училището за обществено здраве „Харвард Т.Х. Чан" и автор на независим коментар, придружаващ изследването.
„Като цяло, това са интересни резултати, но са и предварителни,“ казва Ху, ‘‘И би било прибързано да се правят заключения относно консумацията на био храни въз основа само на това проучване.‘‘
Само с био храна ли трябва да се храним?
„Първото нещо, върху което трябва да се фокусираме, е да спазваме цялостна здравословна диета,“ казва Бодри.
„Тези резултати не бива да спират хората да консумират плодове и зеленчуци (независимо дали са от био земеделие или не), само защото се смята, че предотвратяват риска от рак“ казва тя.
Други фактори на живот, които играят важна роля относно превенцията от рак, са поддържане на здравословно тегло, повече и по-редовно движение и спазване на диета, богата на пълнозърнести храни, и в същото време спиране или ограничаване на алкохола, добавените захари, преработените зърна, и червено и обработено месо.
Все пак, ако имате достъп и можете да си позволите био храна, Consumer Reports препоръчва избирането на био храна, когато това е възможно, точно защото е произведена без употребата на голяма част от синтетичните пестициди.
Източник: The Washington Post
Колкото и да звучи странно малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.
прочети ощеЗдравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.
прочети ощеКокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.
прочети ощеФренският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.
прочети ощеВече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.
прочети ощеИма множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.
прочети ощеУпотребата на пестициди в околната среда е умишлено, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.
прочети ощеЕдна супер лесна, бърза и вкусна рецепта!
прочети още