Био Гранола с боровинки и ванилия, 250г. harmonica

9,99 лв.
 • Марка: Harmonica
 • Кат. номер: 3800218255127
+ -
Купи
Моля, изберете:

Био Гранола с боровинки и ванилия, 250г. harmonica

Подробно описание
Подробно описание

 • Без глутен, веган, сурова закуска или снак
 • Активирани семена, лесно усвоими
 • Много вкусен и лесен за ядене
 • Био земеделие - овес и елда

 

 

 

Гранолата harmonica е бавно сушена на ниска температура, не е печена, направена е от активирани семена - слънчоглед и елда. Без добавена захар. Без глутен.

Гранолата harmonica е иновативна и няма еквивалент сред продуктите, предлагани като „здравословни закуски“: повечето гранола в магазините е печена (тази на harmonica не е) и съдържа много рафинирани захари, хидрогенирани палмови мазнини и глутен.

 

Как се яде гранола?

Може да се яде, както на закуска с добавено кисело, прясно или веган мляко, така и през деня като хрупкав снакс (директно от плика, без да се залива с нищо).

 

Какво са активирани семена?

Не е същото като „покълнали“ семена, активирането е киснене, но без да стават кълнове. Всяко семе има различен интервал и нужда от различно време за активиране. Кисненето до правилния момент постига ензимиране на зрънцето и това го прави много по-лесно усвоимо и разградимо от стомаха.

Чрез това киснене се премахнат и неутрализират анти-нутритиентите във външната обвивка на семената, които служат за естествена защита преди покълване. А всъщност редовната консумация на тези анти нютриенти може да предизвика сериозни минерални дефицити, проблеми с храносмилателната система, алергии и др. у хората.

 

С кого работим за производството на гранолата?

Продукът е резултат от партньорството на harmonica със семейната компания BioStyle - Жени и Митко.

Интересното е, че те започват бизнеса си, след като случайно присъстват на лекция на Любо Ноков на Панаира в Пловдив през 2011. Толкова се вдъхновяват от идеята за чиста храна с мисъл за природата, че напускат работите си и през 2012 създават BioStyle.

Оттогава много пъти сме си партнирали за различни неща, най-вече на Biofach, където неведнъж сме били „рамо до рамо“, а през 2016 делихме общ щанд.

 

Къде се произвеждат тези суровини и има ли интересни факти и истории за тях?

Слънчогледът е произведен в България, невероятен регионален продукт. Овесените ядки и елдата са с различен произход, но са от Европа.

 

Къде и как се преработва продукта?

Във фабриката на BioStyle в с. Брестовица. Процесът на преработка започва с активиране на семената - елда, слънчоглед, следва продължително нежно сушене на ниски температури близо 24 часа, за да бъде крайният продукт готов за консумация.

 

Какъв е производственият процес?

Процесът на преработка започва с активиране на семената - елда и слънчоглед. Следва продължително сушене на ниски температури, почти 24 часа. Активирането на семената и бавното сушене запазват по-голямата част от хранителните вещества на съставките. След това се смесват всички съставки и се пакетират.

 

Каква е разликата между мюсли и гранола?

Мюслите са сурови – сушени плодове, овес, ядки, а гранолата – най-често е печена и „слепена“ с някаква мазнина и подсладител – в конвенционалната гранола е най-често захар или глюкозен сироп, или мед, кленов сироп.

И ако мюслите са познати в Европа благодарение на Швейцария и един доктор, който към края на 19 век пропагандира суровите ядки и семена и сушените плодове като алтернативно и по-здравословно хранене, гранолата е родена в САЩ по същото време. измислена е от един свръх интересен герой – д-р Джеймс Калеб Джаксън, който е бил фермер, лекар, журналист и още какво ли не, включително е имал собствен спа център.

Импровизирал е, замесвайки грахамово брашно и други съставки, приготвяйки своеобразен блат, който първо изпичал, а след това начупвал на парченца и давал като „диетична храна“. Кръстил го е „GRANULA” (заради пълнозърнестите култури, от които е направена) и го е регистрирал като запазена марка. Всъщност като повечето здравословни храни, тази не е била особено вкусна. Хората от санаториума установили, че единственият що-годе приятен начин да го ядат било да го накиснат за през нощта в мляко.

Това не е всичко, обаче! Паралелно друг америкаец, в същия период от време – края ан 19 век, също обявява, че е изобретил въпросната студена, печена зърнена здравословна закуска. Д-р Джон Келлог (днес това е една от световно известните марки за зърнени закуски и днес и можете да видите десетки видове кутии във всеки супермаркет). Той също ползвал подобна рецепта за печени пълнозърнести култури (като ги смилал по-добре) до хрупкавост, но е щял да бъде осъден за плагиатство от д-р Джаксън и се принудил да прекръсти изобретението си на „GRANOLA” като също го регистрирал като марка. За САЩ появата на този тип закуска е тотално избухване и иновация, защото преди това за стандартна закуска се е считал бобът с препечен бекон.

Гранолата избухва с популярност заедно с хипи движението в Щатите и огромните Уудсток концерти, когато са я яли ей-така, без киснене, директно, защото дава енергия и е бърза, лека за носене и лесна за ядене на крак храна.

 

ХАРАКТЕРИСТИКИ

 • Безглутенов ли е? Да.
 • Без млечни съставки ли е? Веган ли е? Да.
 • От какво е направена опаковката? От картонена кутия отвън, и фолио отвътре.
 • Рециклируема ли е в София? Може да се отдели кутията и да се рециклира.
 • Има ли нужда от специфично съхранение? Хладно и тъмно.
 • Какъв е произходът на продукта (спрямо съставката с най-голям %)? Европа.