Био Индийски живовляк Хуск Zoya 250 g

15,64 лв.
  • Марка: Zoya
  • Кат. номер: 3800231692725
+ -
Купи
Моля, изберете:

Био индийски живовляк Хуск Zoya 250 g

 

Живовлякът е богат източник на разтворими и неразтворими фибри.

 

Ежедневният прием на люспи от живовляк осигуряват на организма качествени фибри и подпомагат ефективната функция на червата.

Подробно описание
Допълнителна информация
Подробно описание

Фибрите са изключително важен компонент на здравословния начин на хранене. Нейната липса в хранителния прием може да причини запек, високи нива на холестерол, и е свързана с повишената честота на поява на някои видове рак. Живовлякът е богат източник на разтворими и неразтворими фибри. Ежедневният прием на люспи от живовляк осигуряват на организма качествени фибри и подпомагат ефективната функция на червата (поне веднъж на ден).

Люспите от живовляк се извличат от малко растение, отглеждано в Пакистан и Индия (Plantago ovatа). През 1833 г. във френски речник за натурална медицина са описани полезните свойства на живовляка. Той се смята за домашен лек, който успокоява и облекчава. В Индия е известна отвара от семената на живовляк (1 част семена към 70 части вода), която успокоява дразнението и притежава отпускащо действие. Сместа от семена на прах и захар, пък се използва за лечението на хронична диария. Задължително е люспите или семената от живовляк да се взимат с голямо количество вода. Това е и една от причините, поради които те не е удачно да се приемат под формата на таблетки или капсули.

Според британския лекарствен кодекс (1911), слоят на семената от живовляк съдържа голямо количество клей, известен в медицината със своите успокояващи свойства (съдържа се още в семената от чия, келпът, ленените семена). Семената могат да се приемат сушени или разтворени във вода при лечението на хронична диария и при слабост на мускули или органи на храносмилателната система, в следствие от запек.

Препоръчителен дневен прием: 1 чаена лъжица с връх, смесена с вода или прясно изцеден сок, 1-2 пъти на ден, може и преди лягане. Задължително е след това да пиете повече вода.

Важно: Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността им от вдишване към трахеята.

Когато живовлекът се смеси с вода, се образува лепкава каша в следствие на клея, изпуснат от клетъчните стени на семената. В контакт с вода те увеличават обема си от 8 до 10 пъти. Поради този факт, когато те попаднат в стомаха създават чувство за ситост. В растението не се съдържат очистителни или слабителни съставки, които да действат на перисталтиката като дразнители (както са повечето слабителни лекарства и майчиният лист или сената). Затова на практика са лишени от странични явления. Ефектът за подобряване редовността на червата се дължи на действащите подобно на гъба люспи – те абсорбират водата, почистват стените на дебелото черво, създават леки контракции и при преминаването си през червата, повличат със себе си и натрупаните токсини. Ефектът от приема на живовляк винаги е по-голям, когато е съпроводен с употребата на по-голямо количество течности.

Допълнителна информация
Страна произход
Индия