Кимчи е традиционен ферментирал корейски деликатес, който се приготвя от зеленчуци като китайско зеле и репички, овкусени с различни подправки. Тези подправки може да са черен пипер, лют пипер, чесън, джинджифил и лук. Има много разновидности на кимчи (около 200), според сезона и района, където е приготвено. Вкусът му е солен и пикантен, наподобяващ нашите люти туршии. Кимчи се счита за гарнитура, но може да се включи и в различни ястия като пържен ориз, палачинки, студени спагети (нудъли).
Традиционното ястие е основна част от корейската кухня и е дотолкова разпространено, че няма да се учудим, ако хората в Корея казват "кимчи!" пред фотоапарата.
Съставки:
китайско зеле* (27%), бяло зеле*, моркови*, вода, репички*, лук*, джинджифил*, червен пипер*, лют пипер* (<1%), чесън* (<1%), морска сол.
* от био земеделие
След отваряне да се съхранява в хладилник и да се консумира до 5 дни.
Хранителна информация за 100 г:
Енергийна стойност - 96kJ / 23.0kcal;
Мазнини - 0.2 г,
от които наситени - 0.0 г;
Въглехидрати - 3.5 г,
от които захари - 1.8 г;
Фибри - 1.7 г;
Белтъчини - 1.0 г;
Сол - 0.13 г
350 г