Био Кимион цял Био Класа 50 g
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност (kJ/kcal) | 1868/446 |
Мазнини (g) | 22 |
– от които наситени мастни киселини (g) | 2 |
Въглехидрати (g) | 44 |
– от които захари (g) | 2 |
Белтъци (g) | 18 |
Сол (g) | 0,168 |
Кимионът е една от най-известните подправки, които намират широко приложение в кулинарията. Кимиона участва в съставка на кърито и на гарам масала, което подсказва, че е сред най-обичаните и предпочитани от индийците подправки. Латиноамериканците и арабите също имат афинитет към неповторимия му вкус. В България кимионът също се радва на широка популярност. Често кимион се прибавя към тестени изделия, приготвяне на ястия, продукти приготвени на скара, солени бисквити и др.
Кимионът има и редица благоприятни влияния върху човешкия организъм. Доказано е, че кимионът има газогонно, жлъчегонно и нервноуспокоително свойство. Полезните свойства на кимиона са свързани на първо място с храносмилателната система. Той също така помага за укрепването на имунната система, доказано средство при алергии, невродермит, способства за понижаване на кръвната захар, има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Семената на кимиона съдържат желязо и подобряват състоянието на черния дроб.