Био Киноа трицветна Био Класа 300 g

5,57 лв.
  • Марка: Био Класа
  • Кат. номер: 3800225477963
+ -
Купи
Моля, изберете:

Био Киноа трицветна Био Класа 300 g

Подробно описание
Подробно описание

Данните за Киноата сочат, че тя се появява като хранителен продукт в района на Андите в Южна Америка. Киноата е била в основата на храненето на Инките. 

Инките използвали киноата в течение на векова, тъй като тази култура оцелявала при всякакви условия.  

Днес Перу е основният производител на киноа в световен мащаб. В последствие коноата става популярна в Доста голяма част на Азия и основно в Индия, Япония, а също и на определени места в Европа. 

Киноата има високи хранителни стойности. Тя е богат източник  на протеини, тъй като съдържа голямо количество изолевцин и лизин. Освен това киноата не съдържа глутен. Източник е и мастни киселини или моно ненаситени мазнини (като олеиновата киселина). Голямо е и съдържанието на витамин Е в киноата, на различни минерали като калция, богата е на антиоксиданти - кемпферол и кверсетин.

Киноата има отчетливо противовъзпалително действие. Тя намалява риска от алергии. Киноата се зползва при болни от диабет намалявайки в същото време и риска от неговата поява. Това е в резултат съдържанието на фибри в изключително големи нива, а също и на протеини, които поддържат кръвната захар в нормални нива. 

Киноата заема своето достойно място сред зърнените култури изобилствайки от фитовещества техният положителен ефект върху организма.

 

Начин на приготовление:

Киноата се залива с вода като съотношението 1:2 и след кипване се оставя да къкри на слаб огън за около 20-на минути. Зрънцата на киноата се разпукват и стават перлени.