Всички Категории
PRODUCTS

Био Мака на прах Zoya 250 g

  • Марка: Zoya
  • Кат. номер: 3800231693104

Био Мака на прах Zoya 250 g

  • Марка: Zoya
  • Кат. номер: 3800231693104

Био мака на прах Zoya 250 g

 

Мака е корен, богат на въглехидрати и протеин.

 

Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната.

Подробно описание
Подробно описание +

Маката (Lepidium meyenii) расте в Боливия и Перу. Известна е също като перуанска мака. Расте по високите планини и само при студени условия, в по-бедна почва. Hypocotyls (хипокотили) са едни от основните съставки на естествено израсналия и органичен корен в планинските области. Съдържанието им е значително по-ниско в растенията, отглеждани в парници или топли места. Има значителна разлика в съдържанието на съставката, както и на други вещества при Мака, отглеждана в други области на Андите и в диворастящата, органична мака. Хората я ценят заради корена, който може да бъде използван като хранително или билково растение.

Мака коренът е богат на въглехидрати и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и др. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др.

Мака се отлглежда и консумира от южноамериканците от хиляди години. Тя има възстановяващ ефект при мъже и жени на средна и напреднала възраст. Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната. Мака може да помогне при проблеми свързани със застаряването, остеопороза или анемия. Регулира и хормоналните нарушения при жените: нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата. Мака е добре известна и като "билковата виагра". Изследвания показват, че при мъже екстрактът от мака или мака на прах могат да повишат и да подобрят качеството на спермата. Това се дължи на високата концетрация на протеини и други жизненоважни хранителни вещества. Поради това, в района на Андите на мака се гледа като на магичен "символ на младостта".

Как може да се приема мака:
В Перу се приготвя и консумира по няколко начина. Част от растението се пече в дупка, наречена matia (матия). От мака се прoизвежда слаба бира, наречена chicha de maca. Листата могат да се приготвят сурови на салата или да се сготвят.

Има няколко начина на приемане. Най-популярният е като мака коренът се намачкава и вари за да се получи сладка течност, която се смесва с мляко с овесени ядки или с други зърна и зеленчуци за печене.
Естествено, перуанците пекат или сушат корена и след това го смилат на прах. Нашата мака е сушена и на прах. За тялото е по-лесно да усвои прах от мака, отколкото ако се яде самият корен. Може да се добавя към сокове, мюслита, кисело мляко, плодови салати. Някои производители добавят мака в шоколади, кексове, супи и др. Прием за първи път на Мака на прах: добре е да започнете с половин чаена лъжичка на ден, което не е много и може би няма да усетите ефект или обратното - ако ви се услади и харесвате ароматa й, можете да увеличите до 1 чаена лъжичка. Запазете приема от 1/2 чаена лъжичка, докато не достигнете своя праг. Под това се разбира, че ще има увеличен прилив на енергия и може да се появат симптоми на детоксикация. Ако имате симптоми да детоксикация, е добре да се намали дозата отново. Веднъж щом отминат симптомите, можете да приемате повече мака. Редовно приемане на мака: при редовна консумация се препоръчва едноседмична почивка всеки месец! Почивката от взимането на супер храни понякога може да увеличи тяхното въздействие.

Продукти от същата категория