Вафлата е един от онези продукти като бозата и киселото мляко – хората имат спомен какви са били на вкус и сега е пълно с подобия, които не са вкусни и с истински съставки. Преди да започнем да правим вафли сме пробвали какво ли не – и не намирахме нищо читаво и вкусно в магазините. Или ще са пълни със захар, или със съмнителни мазнини, най-често хидрогенирани, или пък ще са със супер съставки, но няма да са вкусни.
Защо правим този продукт?
Защото нямаше обикновена вафла с обикновени съставки без подменени суровини, без заместители, лецитини, глюкозен сироп. Истинска, проста, ароматна и вкусна. А искахме да има – като от детските спомени - вкусна, хрупкава, която да изядеш за удоволствие, а не да е „лечебна“, „полезна“ или със „супер храни“, каквито популярни десерти има днес на пазара.
Имаме ли вече подобен продукт и какви са разликите с него? Допреди да започнем с вафлата – не, нямаше!
- Стартирахме с обикновената – зелената, Класик.
- След нея вдъхновението завладя Венко и следващата беше с добавена пробиотична закваска и инулин (пребиотик за пробиотиците) към крема – Биотик +.
- После дойде ред на Кокосовата, синята. Тя бе продиктувана от желанието ни (и молбите на клиентите) да имаме веган версия без животински съставки.
- След нея имахме (но я спряхме поради компромиси във вкуса в срок на годност) с боливийска мака.
- След това дойдоха 2 вида тунквани (друга класика от детството на по-възрастните ни колеги J) – биотик+ в млечен и кокосовата – в черен шоколад, за да е веган.
- И се появи Лимоновата, която е с лимонено масло и инулин от агаве.
- От години имаме много запитвания за вафла без добавена захар. По тази идея се работеше повече от година. Ивон и Любо от Даримекс направиха много опити с инулина от агаве преди да стигнат до нужната консистенция и ниво на сладост, за да са доволни.
- Следващата след нея е зелената, Класик, потопена в млечен шоколад .
Кои са основните суровини, от които се прави?
Вафлата се прави от кори + крем.
- Корите на вафлата са от лимец (изцяло и 100% лимец, не само маркетинг трик, какъвто се срещат при други вафли с по-малко от 30% лимец в корите). Лимецът идва от ТЕХРА, които също познават и работят с Любо от Даримекс. Отнема много време и експертност от страна на ТЕХРА да се намери точната фракция на брашното, колко точно фино трябва да бъде, колко точно да се рафинира, че да не се разслоява. Лимецът е древна, автентична за нашите земи култура, с намалено съдържание на глутен. Лимецът ни е отгледан по методите на биологичното земеделие в България – т.е. без химия в почвата и природата, чиста зърнена култура с многовековни традиции за нашите земи.
- Кремът: слънчогледовият тахан harmonica, в основата на крема на класическата вафла, е за да възстановим онзи аромат и вкус от детството на Методи. Тогава не е имало в употреба соев лецитин като изкуствен емулгатор, ползвал се е слънчогледов тахан, който съдържа естествен лецитин. Рецептата идва от технолога – Любо, който помни традиционните съставки, които да избегнат употребата на заместители.
Самият слънчогледов тахан има своите специфики и не се получава веднага да се превърне в плънка на вафлата. Дълго време се търси правилното съотношение, с много проби и опити, за да се докара балансът между вкус, сладост и плътност.
- Слънчогледово олио: Минава известно време в проби и грешки и гранясване на вафли в срок и изтегляне на партиди от обектите, за да се лишим от нерафинираното олио за сметка на рафинираното.
- Захар тръстикова, сухо мляко, кокосово масло, пробиотична закваска, шоколад, инулин - останалите съставки варират при различните вафли.
Какъв е производственият процес и кое е специалното? Много от елементите в тази вафла са специални – от смесването на съставките за корите и крема, през самия процес на печене на корите от тестото, през точните пропорции за крема и следене всички съставки да са вкусни по време на целия срок на годност на вафлата, без значение от начина на съхранение на вафлата в магазините.
По време на процеса по създаване на обикновената вафла Методи най-редовно е разнасял и държал с месеци в багажника на колата си мостри от вафлата, за да я опитва в различните етапи на срока ѝ на годност.
Държал е вафли и на предното стъкло на колата, за да са максимално изложени на слънце и на топлина, за да види дали се повлияват вкусовите ѝ качества.
ХАРАКТЕРИСТИКИ
- Безглутенови ли са? Лимецът е глутенова култура, но съдържа в пъти по-малко глутен от бялото пшенично брашно.
- Без млечни съставки ли са? Веган ли са? Имаме варианти и БЕЗ млечни съставки.
- От какво е направена опаковката? Фолио.
- Рециклируема ли е в София? Не. За съжаление фолиото е твърде тънко и не се рециклира у нас, макар да е рециклируема по принцип.
- Има ли други екологични предимства? Чистите съставки от биологично земеделие са екологични предимства сами по себе си!
- Има ли нужда от специфично съхранение? Не.
- Какъв е произходът на продукта (спрямо съставката с най-голям %)? България.