Чай Лавандула Тронка 20 g

3,55 лв.
  • Марка: Tronka
  • Кат. номер: 3800216441331
+ -
Купи
Моля, изберете:

Чай Лавандула Тронка 20 g

 

Чаят лавандула на Тронка - 20 g сушен цвят от лавандула.

 

 

Подробно описание
Подробно описание

Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Широкото приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете. Лавандуловият цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди. Лавандулата има нервоуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогонно. Прилага се при неврастения, сърдечна невроза, мигрена. Помага за добър сън и успокояване на тялото и дъхът.

В българската народна медицина лавандулата се употребява при шизофрения, парализи, газове, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие, стомашни болки.
Външно приложение: За налагане на лапи при стомашни болки, парализи, ревматизъм, натъртване, ужилване и ухапване от насекоми, за жабурене при зъбобол, гаргара при гърлобол. Цветовете на растението, поставени между дрехите прогонват молците.

Употреба

Вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се залива с 400 мл. вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 100 мл. 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.
рецепти:

1. Чай: малко сушени цветове от лавандула (до 1 супена лъжица) се залива с кипнала вода и се оставя да престои около 10-15 минути в затворен съд, за да не се изпарява етеричното масло.
След като се охлади, може да се добави мед на вкус. (меда да не се слага в горещ чай, за да не се губят някои от полезните му съставки)
2. Лавандулова лимонада:

Във вече готов поизтинал чай добавяме сока от половин лимон и мед на вкус.

3. Отвара за уморени ходила:

Бърза, лесна и много удобна за вашата ваничка за масаж на стъпалата. Ако нямата такава, работа върши и добрият стар леген, наличен във всяка къща. Предимството на ваничките за крака е допълнителното стимулиране на ходилата с механичен масаж от водните мехурчета, които тя образува. Няколко стръка се накисват в съд с много гореща вода. След като билковата смес за вашите крака вече е добила нормалния си цвят, се сипва студена вода, за да направим температурата на водата приятна. Така готовата отвара се изсипва във ваничката или легена и остава само да и се насладите максимално.