Боб Куин и Лиз Карлайл
Като производители и изследователи, посветени на идеята за по-здрава и по-устойчива хранителна система, често ни питат как добрата храна може да стане по-евтина и достъпна. Като се имат предвид зашеметяващите темпове на продоволствена несигурност в богатите райони като Сан Франциско – които се борят да постигнат целта си за 2020 г. за редуциране на глада - ние разбираме важността на това да направим храната по-евтина. Въпреки това, тъй като страната ни се движеше в посока на евтина икономика през последния половин век, осъзнаваме, че това само е задълбочило предизвикателствата, свързани с продоволствената несигуроност за затруднените семейства, много от които работят в хранителната индустрия и са силно затруднени да изкарват собствената си прехрана. Затова вместо да продължим да се опитваме да направим храната по-евтина, виждаме много повече потенциал в това да плащаме истинската цена за храната, която консумираме: така, че да не ощетяваме производителите, преработвателите или планетата. Ето защо ние силно вярваме в органичното земеделие.
На първо място, биологичното земеделие може да намали високата цена на евтината храна. Производителите на биологични култури не използват синтетични торове, интензивния химически ресурс от изкопаеми горива, който излиза извън стопанствата и създава огромни проблеми с качеството на водата в селските райони, както и мъртва зона в Мексиканския залив. Също така, био фермерите не използват пестициди, които замърсяват водите в селските райони и са свързани с развитието на болести като Алцхаймер, рак, астма и паркинсон. Междувременно, стратегиите за биологично почвено здраве, като по-дълги сеитбообръщения и регенеративна паша дават голяма заявка за улавяне на въглерода, което може да помогне за смекчаване на изменението на климата.
На второ място, биологичното земеделие може да намали високата цена на евтината храна, която се плаща от нашите земеделски производители, работници в областта на храните и селските общности. Когато потребителите плащат повече, за да получат по-високо качество, фермерите могат да получават справедлива цена за своята работа, което от своя страна има мултиплициращ ефект върху селските общности. Ето защо страните с висок процент на биологично земеделие имат по-високи средни доходи и по-ниски нива на бедност. Важно е да се гарантира, че селскостопанските работници, както и работещите в хранителния сектор ще получат справедливия си дял от тези премии и, че са на разположение ресурси, които да помогнат на земеделските производители да преминат към биологични практики, така че да имат достъп до тези премии.
И накрая, биологичното земеделие може да намали високата цена на евтината храна, която „плащаме“ под формата на хронични заболявания и изключително високи разходи за здравеопазване. В биологично отгледаните култури се съдържат много по-високи нива на антиоксиданти, които са важни за нашето здраве. Разнообразните земеделски системи, които са от ключово значение за регенеративното органично земеделие, са свързани с разнообразието на храни и по-добрите им хранителни качества.
Едно, обаче, е сигурно - сертифицирането на органични продукти не е панацея за хранителната ни система. Практиките по биологично сертифициране трябва да вървят ръка за ръка с усилия за намаляване разхищението на храна, преминаване към режими на хранене, съдържащи повече растителни протеини, както и осигуряване не справедливост във веригите на доставките на храни. Ние виждаме биологичното земеделие като основен елемент от една голяма система от усилия, които трябва да бъдат положени, тъй като то представлява едновременно земеделие без използването на токсични химикали, но и в същото време насърчавайки наличието и развитието на здрави земеделски екосистеми.
Не е необходимо да си фермер, за да бъдеш част от решаването на проблема.
Ако имате достъп до споделени градини или дори, ако имате двор , можете да отглеждате биологична продукция. Ако познавате био фермери или имате възможност да се срещнете с такива на някой фермерски пазар, споделете им колко оценявате техните усилия. Ако познавате производители на конвенционални продукти, окуражете ги да отглеждат част от насажденията си по биологичен начин и им дайте думата си, че ще ги подкрепите като клиент.
Не е необходимо да преобърнем цялата страна в био само за една нощ, но дори и стабилният растеж, който вече се наблюдава при закупуването на биологична храна (който в момена възлиза на 5% от продажбите на дребно в САЩ), създава възможности за много фермери да „преобърнат“ своите насаждения.
Източник: www.sfchronicle.com
Боб Куин е био фермер от Big Sandy, Mont. Лиз Карлайл е лектор в Станфорд. Двамата заедно са автори на „Зрънце по зрънце“, наскоро издадена от Island Press.
Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.
прочети ощеЕдна супер лесна, бърза и вкусна рецепта!
прочети ощеВъпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.
прочети ощеКолкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.
прочети ощеИма множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.
прочети ощеДефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.
прочети ощеОстатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.
прочети ощеВ едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.
прочети ощеЧували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.
прочети ощеИма хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.
прочети ощеВ такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.
прочети ощеСпоред скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.
прочети ощеВключи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"
прочети ощеРежимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.
прочети ощеПротеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.
прочети ощеСезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.
прочети ощеНасекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".
прочети ощеФренско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.
прочети ощеЗдравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.
прочети ощеФренският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.
прочети ощеВече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.
прочети още