Как да намалим отпадъците си от опаковки?

14 януари 2023
Как да намалим отпадъците си от опаковки?

Пазарски чанти, бутилки за вода, опаковки за храна, чаши за кафе, всичко това са опаковки, които използваме и изхвърляме всеки ден, без да се замисляме.  

 

Голяма част от тези опаковки се състоят от материали, които не могат да бъдат разградени от въздуха, слънчевата светлина, водата и земната почва, а вместо това остават като отпадъци в сметищата или океаните и произвеждат парникови газове, които могат да навредят на околната среда и на съществата, които я обитават. 

 

Разлагането на пластмасите, например, отнема стотици години, което означава, че голяма част от пластмасата, създавана някога, все още е наоколо. Имайки предвид огромното количество пластмаса, което се произвежда годишно, това е причина за тревога. 

 

Как да ограничим употребата на тези опаковки, за да намалим вредното си въздействие върху околната среда, да помогнем на морските животни и да опазим природните се ресурси 

 

Ето няколко лесни начина, по които можете да намалите отпадъците си от опаковки: 

 

  • Да избираме продукти с екологични опаковки: 

Като потребители много фактори влияят върху решението ни за покупка. Ако направим съзнателно усилие да добавим начина, по който продукта е опакован, към тези фактори, можем да променим много. 

Започваме да виждаме все повече иновативни марки, предлагащи екологични, устойчиви опции за опаковане, които можем да изберем. 

Екологичните опаковки се състоят от материали, които оставят възможно най-малък отпечатък върху околната среда. Идеалният тип опаковка е съставена от 100 процента екологични или рециклируеми материали и е произведена по енергийно ефективен и етичен начин, като същевременно минимизира възможността продуктът да се повреди при транспортиране (което би довело до загуба на материали). 

Биоразградимите опаковки са популярна опция за компании и консуматори, които искат да намалят въздействието си върху околната среда. След като бъде изхвърлена, биоразградима опаковка, ще се разпадне сама след кратък период от време. 

Някои примери за материали използвани при природосъобразното опаковане са царевично нишесте, гъби и морски водорасли, в допълнение към рециклирана хартия. 

 

  • Да пазаруваме на едро: 

Ако знаете, че многократно ще използвате определен артикул, опитайте да купите на едро, когато можете. Поръчките на едро обикновено изискват много по-малко опаковане, отколкото закупуването на продукти поотделно. 

 

  • Да купуваме насипни продукти: 

Плодовете и зеленчуците идват в естествената си опаковка и не се нуждаят от допълнително опаковане. Когато можете, пазарувайте от местни производители, в магазини и пазари, където хранителните продукти се съхраняват свободно. Пазаруването от локални производители, също така, помага за развитието на местната икономика. 

 

В магазините на Биомаг вече предлагаме насипни боб, леща и нахут от доверени български производители.  

 

  • Да избягваме опаковки за еднократна употреба: 

Ще се изненадате колко отпадъци се намаляват, когато вместо чаши за кафе и пластмасови бутилки за еднократна употреба, използваме бутилки и чаши за многократна употреба.  

 

  • Включете се в разговора: 

Просто да се свържете с даден бизнес и да изразите желанието си да закупите артикули, които се опаковат по екологични начини, понякога е достатъчно, за да промените нещата. 

 

Следването на йерархията на отпадъците, когато е възможно: намаляване, повторно използване и рециклиране, е един от най-добрите начини да подобрим въздействието си върху околната среда. 

Може да е трудно да променим нашите потребителски навици, но това ще помогне за една много важна цел. Бъдещето на нашата околна среда зависи от изборите, които правим днес, за да защитим земята и нейните ресурси. 

 

Избирането на продукти, като твърдите шампоани и балсами на Morava, чрез които спестяваме по  2 пластмасови бутилки на планетата е една малка крачка към по-чиста природа. 

29 март 2023 Най-важните витамини и минерали за здрава кожа

Много фактори оказват влияние върху състоянието на кожата ни. Диетата е един от тях. Например, проучванията показват, че може да има връзка между прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати и кожни заболявания като акне. Рафинираните въглехидрати карат кръвната захар да се повиши рязко и след това да се срине. Тези непостоянни нива на кръвната захар казват на панкреаса, че трябва да изпомпва повече инсулин, което задейства отделянето на повече хормони, което води до производството на повече мазнини, което в крайна сметка води до запушване на порите и образуване на пъпки.

прочети още

28 март 2023 Предимства на консервираните плодове и зеленчуци

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от здравословното хранене, тъй като осигуряват много витамини, минерали и основни хранителни вещества за малко калории на порция. Консервираните плодове и зеленчуци са удобен начин да увеличим приема си на тези полезни хранителни вещества – и то на добра цена.

прочети още

21 март 2023 Що е то калория?

Калорията е единица, която измерва енергия. По-конкретно, 1 калория е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий. Хранителната калория всъщност е „килокалория“. С други думи, това е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един литър вода с един градус.

прочети още

20 март 2023 Комбуча

Комбуча е освежаваща, леко газирана, ферментирала напитка. Прави се от чай, захар, бактерии и дрожди. Бактериите и дрождите растат заедно и образуват култура. Тази симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY) се развива в чаена инфузия (разтвор от чай и захар) и чрез естествения процес на ферментация превръща чая в пробиотична напитка, богата на аминокиселини.

прочети още

16 март 2023 Кашу - ползи за здравето

Кашуто е обичано по цял свят заради своята универсалност и богат вкус. Произхожда от Южна Америка, по-точно Бразилия, но днес се култивира на различни места с топъл климат. Често кашуто се продава като “сурово”, но когато е прясно набрано, в най-суровата си форма, всъщност е токсично. За да са безопасни за консумация, ядките се обработват термично и външната част на кашуто се отстранява. Кашуто е богат източник на различни хранителни вещества. Протеини, мазнини, фибри, калций, мед, магнезий, цинк, желязо, селен и витамин В са някои от тях.

прочети още

15 март 2023 Помощ за безодмните животни - Част 2

Знаем, че добър начин да помогнем на бездомните животни да оцелеят е да им осигурим храна, вода и подслон. Ето още няколко идеи как да помогнем на животинките без дом:

прочети още

9 март 2023 С лактоза или без?

Лактозата е естествена захар, понякога наричана "млечна захар", която се образува от съединяването на монозахарите глюкоза и галактоза. Среща се естествено в млякото на бозайници - включително крави, кози и хора. Не всички млечни продукти, обаче, съдържат еднакво количество лактоза. Например някои твърди сирена като чедър и пармезан съдържат много малко, докато прясното мляко, сладоледът и киселото мляко съдържат по-големи количества.

прочети още

6 март 2023 Ползи от продуктите от козе мляко

Козето мляко е много популярно по цял свят. В световен мащаб 65% от консумацията на мляко е от козе мляко. В много държави, то се предпочита пред стандартното за нас краве мляко. Има редица здравословни причини да изберете продукти от козе мляко. Например, ако организма ви трудно преработва традиционното краве мляко и бихте предпочели да опитате други млека на животинска основа, преди да потърсите растително мляко. Някои потенциални ползи от козето мляко, са:

прочети още

28 февруари 2023 Ползи от продуктите без глутен

Диета без глутен е хранителен режим, изключващ храни, които съдържат протеина глутен, като продукти от пшеница и ръж. Все по-голям брой хора преминават към този хранителен план и виждаме все повече безглутенови продукти на пазара, въпреки че повечето хора могат да ядат глутен, без да изпитват странични ефекти. Хората страдащи от целиакия или други заболявания, като чувствителност към глутен без целиакия (NCGS) и алергия към пшеница, трябва да избягват глутена, но ограничаването му може да има някои ползи и за хора, които могат да го толерират.

прочети още

27 февруари 2023 Бебешки еко пелени

Повечето бебета използват около 2500 и 3000 пелени за еднократна употреба само през първата година от живота си. Повечето ще преминат през 5000 - 6000 пелени за еднократна употреба, преди да бъдат приучени да ходят на гърне. Като се има предвид колко бебета има по света, можем да си представим, голямото количество отпадъци от пелени, което се натрупва. За съжаление, конвенционалните пелени за еднократна употреба не са биоразградими. За да бъде даден продукт биоразградим, трябва да е направен от природни материали и при правилните условия, да може да се разгради естествено.

прочети още

22 февруари 2023 Защо да избягваме добавената захар в храната на малкото дете?

Препоръчва се, родителите да избягват добавената захар в диетата на малкото дете. Добавените захари се използват в преработени храни и напитки за подслаждане и се различават от естествените захари, които са част от парче плод или чаша мляко. Изследванията са установили, че средно бебетата консумират една чаена лъжичка добавена захар на ден, докато малките деца консумират около 6 чаени лъжички на ден (това е препоръчания лимит за повечето възрастни жени!).

прочети още

20 февруари 2023 Какво е пестил?

Пестилът е натурален, ароматен и здравословен десерт. Приготвя се от сварени плодове, силно пресовани и сушени на слънце или в сушилня. След изсъхване пестилът се навива на руло и се съхранява на сухо място. Производството на пестил е традиционен занаят в централната част на Стара планина, особено в областите Габрово и Ловеч. Обикновено се приготвя от много добре узрели и сладки сини сливи, но могат да се използват и други плодове като диви сливи, кайсии, праскови, ябълки, дюли, круши, мушмули и др. Пестилът често е наситено червен или кафяв на цвят с дъвчаща, еластична консистенция и сладко-кисел вкус.

прочети още

17 февруари 2023 Кимчи - какво представлява и полезно ли е?

Кимчи е традиционна корейско ястие от осолени и ферментирали зеленчуци, овкусени с различни подправки. Като основна храна в корейската кухня, кимчи се използва за гарнитура към почти всяко корейско ястие, както и в различни супи и яхнии. Най-често използваната основна съставка е зеле, но има стотици различни видове кимчи, приготвени с различни зеленчуци.

прочети още

14 февруари 2023 Защо е добре да пазаруваме от местни производители?

Храната е „местна“, ако е отгледана и събрана на около 150 км от мястото, където се продава. Не идва от големи търговски ферми и не се транспортира на дълги разстояния. Много магазини за хранителни стоки вече предлагат пресни плодове и зеленчуци от местни ферми. Някои ресторанти също готвят с местно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Пазаруването от местни производители е полезно за здравето, околната среда и местната икономика.

прочети още

10 февруари 2023 Какво представляват трюфелите?

Когато чуете кулинарни деликатеси, неуловимият трюфел вероятно е едно от първите неща, които идват на ум. Но какво точно представлява тази скъпа съставка, често свързвана с изискани ястия и уникален, луксозен вкус?

прочети още

7 февруари 2023 Какви са ползите от средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е модел на хранене, вдъхновен от хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия през средата на 20 век. При тази диета се насърчава консумацията на пресни, непреработени храни, включително зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни, ядки, семена, зехтин, риба и пиле, и се лимитират преработени храни, сол, червено месо и наситени мазнини.

прочети още

31 януари 2023 Топ 10 храни, които винаги да пазарувате от био магазин

Био храните и продуктите не са мода. Био храните са били нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни. Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:

прочети още

27 януари 2023 Ползи за здравето от киселото зеле

Киселото зеле е основна част от българската празнична трапеза. Традицията повелява, че през есента се редят зелки в бидони, а през зимата се наслаждаваме на различни салати и ястия с кисело зеле. Освен че е много вкусно, киселото зеле е и много полезно. Получава се при ферментация в приготвена саламура, под въздействието на естествени дрожди. В процеса на ферментацията, здравословните бактерии разграждат захарите в зелето, като това прави множеството полезни хранителните вещества по-лесни за усвояване от организма.

прочети още

24 януари 2023 Какво представлява палеолитната диета?

Палеолитната (палео) диета е хранителен подход наподобяващ начина на хранене на пещерните хора от палеолита. Хората, които спазват тази диета, ограничават храните си до тези, които са били достъпни по времето на ловците и събирачите. Това означава без рафинирани захари, без преработени млечни продукти, зърнени или бобови храни. При този хранителен режим се набляга на нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, семена, ядки, билки, плодове и зеленчуци без скорбяла.

прочети още

20 януари 2023 Маслини - ползи за здравето

Маслините са малки плодове, които растат на маслинови дървета (Olea europaea). Те се различават по вкус и размер в зависимост от техния сорт и регион. Намират се в различни нюанси на зелено и черно, в зависимост от това кога са брани. Често се нарязват или използват цели в рецепти, или се пресоват за зехтин. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморската кухня и основен хранителен продукт за много от най-здравите народи в света.

прочети още

17 януари 2023 Замразени плодове и зеленчуци – какви са ползите?

Замразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от атрибутите, свързани със свежестта. Замразените плодове и зеленчуци се замразяват бързо, в рамките на няколко часа след бране. Приготвят се, за да са готови за консумация – обелват се или се нарязват и бланшират, за да не покафеняват.

прочети още

13 януари 2023 Масло от авокадо - какво представлява и за какво се използва?

Маслото от авокадо е натурално, студено пресовано масло, извлечено от плода на авокадо. Това масло има лек вкус и висока точка на димене, и може да се използва в готварството, както и да се консумира сурово. Чрез студеното пресоване, маслото се извлича от плода, без прилагане на топлина от външен източник. По този начин се запазват повече от естествените свойства на авокадото като вкус, аромат и хранителна стойност.

прочети още

11 януари 2023 Какво е глутен и вреди ли ни?

Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на хляба неговата дъвкаемост. Среща се естествено, но може и да бъде извлечен, концентриран и прибавен към храна и други продукти, с цел да се добавят протеини, текстура и вкус. Също така действа като свързващ агент, държащ обработените храни заедно и придаващ им форма.

прочети още

8 януари 2023 Цикория - алтернатива на кафето

Цикорията (Cichorium intybus) е многогодишно растение, популярно още като синя жлъчка. Също като артишока, спада към семейство сложноцветни. В исторически план цикорията е била отглеждана от древните египтяни като лечебно растение и заместител на кафето, като понякога е била използвана и за храна на животни.

прочети още

6 януари 2023 Какво представлява кетогенната диета?

Кетогенната диета (или кето диета) е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Когато значително намалим консумацията на въглехидрати, ограничавайки снабдяването с глюкоза, тялото започва да гори мазнини за гориво. Това може да постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В това състояние черният дроб превръща мазнините в малки енергийни молекули, наречени кетони, които мозъка и други органи могат да използват за енергия.

прочети още

31 декември 2022 Тинктура Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в света. Тази билка произхожда от Северна Америка, където расте в прерии и открити, гористи местности и се използва от векове за лечение на различни заболявания. Днес е най-известна като билково лекарство за обикновена настинка или грип. Растението съдържа впечатляващо разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени, алкамиди и други.

прочети още

28 декември 2022 Най-добрите продукти за детокс на черния дроб

Черният дроб е основната система за филтриране на човешкото тяло. Той превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта и помага за метаболизирането на хранителни вещества и лекарства. От първостепенно значение е да поддържаме тази важна част от цялостната регулация на тялото в добро здраве. 

прочети още

23 декември 2022 Здравословни коледни подправки

Много от нас свързват Коледа с определени аромати и вкусове, които за момент ни пренасят обратно в детството. Коледните билки и подправки играят важна роля в това. Освен че се отличават с топли, примамващи вкусове и миризми, някои от сезонните ни любимци носят и много ползи за здравето. 

прочети още

20 декември 2022 Как да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата?

Когато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време без да ги прибираме вкъщи? Ето някой лесни и бързи начина:

прочети още

16 декември 2022 Консервирани домати - ползи за здравето

Доматеният сос е важна част от множество български ястия. През зимата, когато трудно можем да намерим качествени, пресни домати, консервираните домати са необходим продукт във всяка кухня.   Освен, че добавят страхотен вкус към супи и яхнии, и ни спестяват време (така ценно в наши дни!), по хранителна стойност консервираните домати са подобни на пресните, което означава, че са много полезни за здравето.

прочети още

14 декември 2022 Бърза мода - какво означава и защо е проблем?

Бърза мода е термин описващ метод за проектиране, производство и маркетинг, фокусиран върху бързото производство на големи количества дрехи. За бързото производство на модни облекла се използват нискокачествени материали (като синтетични тъкани), което позволява на основният потребител да закупи горещия нов тренд на достъпна цена.

прочети още

9 декември 2022 Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

прочети още

6 декември 2022 Намаляване на хранителните отпадъци

Изхвърлянето на храна коства пари и вреди на околната среда. Хранителните отпадъци са отговорни за 6% от глобалните емисии на парникови газове. Големи количества вода също се разхищават в следствие. Според Института за световни ресурси, 24% от водата, използвана за селското стопанство, се губи всяка година поради хранителни отпадъци. Ето някои малки неща, които можем да направим за да намалим хранителните си отпадъци:

прочети още

2 декември 2022 Тинктура Бял трън

Белият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.

прочети още

30 ноември 2022 Подкрепа на местните производители

Закупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.

прочети още

25 ноември 2022 Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран.

прочети още

22 ноември 2022 Опазване на околната среда

Нарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:

прочети още

15 ноември 2022 Продоволствена сигурност: Какво означава и как всеки може да помогне?

Ясно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.

прочети още

4 ноември 2022 Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

прочети още

1 ноември 2022 Циркаден ритъм

Нашето тяло има “вътрешен часовник” наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и тъмно, въз основа на сигнали от околната среда и да регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура. 

прочети още

28 октомври 2022 Какви са разликите между екологичният и обикновеният перилен препарат?

Воденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?

прочети още

25 октомври 2022 Био, еко, веган - какво стои зад етикетите?

Био храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:

прочети още

20 октомври 2022 Кориолус вирзиколор (Coriolus versicolor)

Според множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.

прочети още

19 октомври 2022 Лечебната гъба Hericium erinaceus

Използването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.

прочети още

18 октомври 2022 Протеини

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.

прочети още

17 октомври 2022 Витамин Д

Витамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите. 

прочети още

16 октомври 2022 Телешки колаген

Колагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни.  Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.  

прочети още

12 октомври 2022 Мазнини

В днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.

прочети още

11 октомври 2022 Матча

Чаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?

прочети още

4 октомври 2022 Въглехидрати

Много диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.

прочети още

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още