Какво е Аюрведа?

13 септември 2022
Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

Основният принцип на аюрведа е, че лечението трябва да се провежда на физическо и емоционално ниво. Трябва да се открият и премахнат причините на заболяването. В противен случай болният ще изпита само временно облекчение. Дисбалансът в дошите ще си остане влошен и по-късно болестта ще се прояви отновно.
Предлагаме ви да се запознаете и с други водещи принципи на аюрведа.

Пуснете емоциите си на свобода. Изпитвате тревожност, гняв, страх, несигурност? Хората са научени да подтискат и прикриват емоциите си. Не само лошите, но и хубавите. Според аюрведа трябва да бъде точно обратното. Само така в тялото ви няма да се натрупват токсини. Важно е да се научите да се наблюдавате. Така ще започнете да разбирате емоциите си. Изпитвате гняв? Не се опитвайте да го подтиснете. По-добре го приемете и започнете да разнищвате как в възникнал, какви са причините за него. Докато правите това, ще усетите как той си отива от вас.

Друг водещ принцип на аюрведа е, че всеки има право да се лекува. Важно е да имате подходящ хранителен режим, който ще ви помогне да премахнете или да неутрализирате токсините в организма си. С малки корекции в начина си на хранене ще съумеете да поддържате баланса на доши и да бъде съвършено здрави. Вярно, че за аюрведа духовното развитие е жизнено важно, но трудно ще го поддържате, ако тялото и умът ви са неразположени.

Не трябва да ядете, освен ако не се чувствате гладни. Нито да пиете, освен ако не се чувствате жадни. Важно е да не бъркате тези две усещания. Не пийте, за да утолите глада си. Така само ще намалите храносмилателния си огън – агни.

Според аюрведа трябва да съчетаете процеса на хранене на тялото с храненето на ума и духа. Когато подготвяте и консумирате храната, вие всъщност утолявате глада и на петте си сетива. Тя е привлекателна за гледане, вкусна, с възбуждащ аромат. Мислите, че няма звук? Спомнете си звука, който чувате, когато режете плод или когато нещо ври на котлона.

Приготвяйте храната си с любов. Пийте малки глътки вода, докато се храните. Подходящите за вас храни се определят от типа доши, който сте. Научете се да разпознавате леките от тежките храни. Мислите, че това го знаете – салати и по-малко месо? Според аюрведа суровите зеленчуци спадат към тежките, а сварените към леките храни. Вторите по-лесно захранват тялото, ума и духа, защото към стомаха отива по-малко кръв.

Всичко, което ядете се отразява на духа и тялото ви. Затова, ако решите да спазвате принципите на аюрведа, научете повече за възможните състояния на ума, които са свързани с тялото. Поинтересувайте се и какви храни е добре да комбинирате и какви съчетания е препоръчително да избягвате според вашата доша (пита, вата или кафа).

Системата на аюрведа е проста. Започнете ли да спазвате един от принципите й, неусетно ще започнете да се съобразявате и с останалите, защото всички те са свързани помежду си.

Опитайте. Ако не ви хареса винаги можете да се откажете. Но едно от основните достойнства на аюрведа е, че никога не вреди.

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още