Всички Категории
PRODUCTS
  • Начало
  • Новини
  • Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

16 септември 2021
Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Употребата на пестициди в околната среда е умишлена, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

 

Позовавайки се на The Dirty Dozen, близо 94% от нектарините съдържали 2 или повече пестицида, поставяйки ги по този начин като третият най-замърсен продукт след ягодите и спанака. Една трета от всички изследвани конвенционални ягоди съдържали 10 или повече, докато конвенционалният спанак имал относително високи нива на перметрин, невротоксичен инсектицид. Какво, обаче, представляват тези вещества?

 

Пестициди

 

Пестицидите са токсични вещества абсолютно умишлено употребявани в нашата околна среда с цел елиминиране на живи организми. Това включва вещества, които убиват плевели (хербициди), насекоми (инсектициди), плесени (фунгициди), гризачи (родентициди) и други. Употребата на токсични пестициди за контролирането на вредителите се е превърнала в често срещана практика по света.

Пестициди се употребяват почти навсякъде – не само в земеделието, но също и в домовете, парковете, училищата, жилищни и офис сгради, гори, пътища, въпреки че имат тежко влияние както върху нашето здраве, така и върху природата.

 

Пестицидите и човешкото здраве

 

Пестицидите са свързани с голям набор пагубни за човешкото здраве състояния, започващи от краткосрочни проявления като главоболие, гадене и повръщане до хронични състояния като рак, проблеми с репродуктивната система, затлъстяване, диабет и ендокринни разстройства.

Световната здравна организация дава приблизителна оценка, че има 3 милиона случая на отравяне с пестициди всяка година и до 220 000 смъртни случая, главно в развиващите се страни. Децата както и възрастните и развиващите се организми са особено  уязвими от вредните ефекти на пестицидите.

Децата, които израстват във ферми, в които се отглеждат конвенционални продукти, влизат в контакт с пестицидите постоянно. Повишеният риск от разболяване от рак по време на детството се предполага , че се дължи на излагането на техните родители на влиянието на пестициди.

 

Пестицидите и околната среда

 

Земите ни се третират с пестициди през последните 100 години, причинявайки натрупване на вредни замърсявания в природата. Към днешна дата, почти всички пестициди могат да бъдат открити в дъжда, въздуха, смога и снега през различни периоди на годината. Приложението им често не е прецизно: над 98% от употребените инсектициди и 95% от хербицидите достигат обхват много по-голям от техния предварително заложен таргет.

Животните, които са на върха на хранителната верига, са най-лошо засегнати,  тъй като те се сдобиват с най-концентрираните токсини, което води до намаляване популацията на водещите хищници.

Някои хербициди могат да намалят качеството на семената и това може да повиши  податливостта на някои растеният към редица болести, което представлява сериозна заплаха за застрашените растителни видове. Други причиняват смъртта на рибите във води, които са близо до третирани полета  или сгради. Според проучания, някои пестициди увреждат имунната система и репродуктивна система на животните.

 


Как биологичното земеделие се справя с контрола върху вредителите

 

В органичното земеделие не се използват вредни пестициди.  В биологичните системи стопанствата са успели да поддържат и да изграждат почвеното плодородие и да предотвратяват проблемите с вредителите.

Въпреки че много отделни техники, използвани в биологичното земеделие също се прилагат и в голям брой други системи за управлние на земеделието, разликата е в това как всъщност биват прилагани и управлявани. В био системите фокусът е върху поддържането и подобряването на цялостното здраве на системата „почва-микроби-растение-животно“ за всяка отделна ферма (холистичен подход), което засяга настоящите и бъдещи добиви.

Акцентът в биологичното земеделие е върху използването на знания и методи по начин, който насърчава биологичните процеси на наличните хранителни вещества и защитата от вредители. Повечето пестициди са забранени при биологичното отглеждане, тъй като те могат да възпрепятстват именно тези процеси.

В биологичното земеделие управлението е насочено към предотвратяване на проблеми, като същевременно с това се стимулират процесите, които подпомагат храненето и борбата с вредителите.

 

Истинското решение за проблемите ни с вредителите и плевелите трябва да се основава на нетоксични и културни методи на земеделие, а не към натискане на копчето на машината с пестициди. Биологично отглежданата храна и устойчивите методи за контрол с вредителите са ключът към здравето на нашите семейства , както и здравето на околната среда.

 

Източник: https://www.organicwithoutboundaries.bio

Още новини
Полезни ли са протеиновите барчета?

Когато сте притиснати от времето, протеиновите барчета могат да бъдат бърз и удобен начин да си набавите протеин и други хранителни вещества, които да ви поддържат между основните хранения. В допълнение към протеини и въглехидрати, много барчета са добър източник и на микроелементи като калций, витамини от група В, калий и желязо. Разбира се, хранителните профили могат да варират значително в зависимост от използваните съставки.

2 юни 2023
Сезонът на ягодите вече е тук

Температурите навън започват да се повишават, слънцето грее по-ярко - знаем, че лятото е на път. Със смяната на сезоните идва изобилие от свежи плодове и зеленчуци, сред които едни от най-обичаните са ягодите. Освен че ни радват с прекрасния си вкус, ягодите са богати на антиоксиданти и растителни съединения, които предлагат множество ползи за здравето.

28 май 2023
Захарта - криворазбраното проклятие

Захарта е вид въглехидрат - макронутриент, който осигурява енергия, от която нашите клетки се нуждаят, за да оцелеят. Захарта се произвежда естествено в растения, като плодове, зеленчуци и ядки. Има много различни източници и наименования на захарта. Естествените захари се разделят на монозахариди и дизахариди:

26 май 2023
Семена и бобови продукти Биомаг

Запознахме ви с разнообразните, висококачествени зърнени продукти с марка Биомаг. Освен тях, в нашия онлайн био магазин и в най-близкия Биомаг, можете да намерите вкусни и полезни био сертифицирани семена и бобови храни с нашата марка, от утвърдени производители, на отлични цени, подбрани и пакетирани от нас за вас.

20 май 2023
Съвети за борба с пролетната умора

Пролетната умора е състояние на летаргия, липса на енергия или дори депресия, свързано с настъпването на пролетта. Това състояние може да бъде причинено от нормална реакция към променящите се температури или може да има медицинска причина, като алергии или сезонно афективно разстройство. Симптомите, най-често свързани с пролетната умора, са отпадналост, липса на мотивация, световъртеж, раздразнителност, главоболие и болки в ставите. Какво можем да направим?

17 май 2023
Предимства на сезонното хранене

Сезонното хранене е практика на закупуване и консумиране на плодове и зеленчуци, които са „в сезон“ или в пика на своята свежест и вкус през определено време от годината. Сезонните плодове и зеленчуци са както по-вкусни, така и по-полезни. При транспортиране и съхранение, храните могат да загубят важни хранителни вещества, като витамин С, калий, фосфор, калций, магнезий и др. Консумацията на храни скоро след като са набрани, ни позволява да се възползваме напълно от предимствата им.

11 май 2023
Сироп от бъз - ползи

Бъзът се отнася до няколко различни разновидности на дървото Sambucus - цъфтящо растение, принадлежащо към семейство Adoxaceae. У нас се срещат главно 3 вида: черен бъз (Sambucus nigra), червен бъз (Sambucus racemosa) и бъзак (Sambucus ebulus). Бъзът е част от народната медицина от стотици, ако не и хиляди години, като дори е наричан „най-силната българска билка“. Богат източник е на антиоксиданти, известни като антоцианини. Плодовете съдържат големи количества витамин С и често се използват за приготвяне на сок, сироп, тинктури, конфитюри, чай, вино и др. Суровите плодове, кората, клончетата и листата на растението обаче не са годни за директна консумация.

8 май 2023
Ползи от кафето

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Милиони хора започват всеки ден с чаша кафе. Ароматната напитка често се свързва с осигуряване на енергия, но има и редица потенциални ползи за здравето, когато се консумира умерено и е направена от висококачествени зърна. Ето някои от тях:

5 май 2023
Биоразградими бебешки пелени

Повечето бебета използват около 2500 - 3000 пелени за еднократна употреба само през първата година от живота си и ще преминат през 5000 - 6000, преди да бъдат приучени да ходят на гърне. Имайки предвид колко бебета има по света, можем да си представим голямото количество отпадъци от пелени, което се натрупва. За съжаление, конвенционалните пелени за еднократна употреба не са биоразградими. За да бъде даден продукт биоразградим, трябва да е изработен от природни материали и, при правилните условия, да може да се разгради естествено. Обикновено пелените се произвеждат от различни съставки на пластмасова основа, а пластмасата не е биоразградима.

5 май 2023
Сок от нар

Нарът е плод на дървото Punica granatum. Освен с красивия си червен цвят, един от най-древните плодове в света е известен също с уникален вкус и множество потенциални ползи за здравето. Нарът се консумира от хилядолетия – представен е в египетската митология и изкуство, възхваляван е в религиозни книги и е бил пренасян от кервани в пустинята заради своя утоляващ жаждата сок. Сокът от нар се прави от семената на плода, наречени арили, които са богати на полезни вещества като антиоксиданти, витамини К и С, калий и магнезий.

30 април 2023
Какво означава SPF?

Летните месеци наближават, което означава, че ще прекарваме повече часове навън, под топлото слънце. Повече време на слънце звучи забавно, но е важно да не забравяме, че кожата ни се нуждае от слънцезащита, независимо колко дълго или по кое време на деня сме навън. Излагането на слънце, без защита, може да наруши баланса на епидермиса и да направи кожата по-суха, а може да бъде и опасно. Преди да изберем слънцезащитен крем, добре е да си изясним какво означава слънцезащитен фактор или SPF.

29 април 2023
Най-важните витамини и минерали за здрава кожа

Много фактори оказват влияние върху състоянието на кожата ни. Диетата е един от тях. Например, проучванията показват, че може да има връзка между прекомерната консумация на рафинирани въглехидрати и кожни заболявания като акне. Рафинираните въглехидрати карат кръвната захар да се повиши рязко и след това да се срине. Тези непостоянни нива на кръвната захар казват на панкреаса, че трябва да изпомпва повече инсулин, което задейства отделянето на повече хормони, което води до производството на повече мазнини, което в крайна сметка води до запушване на порите и образуване на пъпки.

19 април 2023
Боза

Бозата е легендарна част от хранителните навици на българина. Много от нас са се наслаждавали на освежаващата напитка заедно с парче баница. Бозата е слабо ферментирала напитка, която произхожда от Близкия изток. Произвежда се чрез алкохолно-млечнокисела ферментация на брашно от различни зърна като пшеница, ръж, просо, ечемик, царевица и овес. Подслажда се със захар или други подсладители. Има гъста консистенция, ниско алкохолно съдържание (около 1%) и леко кисел, сладък вкус.

17 април 2023
Да се храниш за настроение

Храната, която консумираме може значително да повлияе на настроението ни. Тази връзка е двупосочна. Настроенията ни, могат да повлияят на това, каква храна избираме. Когато сме стресирани или в лошо настроение сме склонни да търсим храни, които ни доставят удоволствие, но може да не са много полезни за нас. Това, което ядем, може да окаже голямо влияние върху нивата ни на стрес. Когато ядем храни, които причиняват възпаление, предизвикваме реакция на стрес в тялото. Добре е да изберем храни, които понижават кортизола (хормона на стреса), възпалението и реакцията на стрес.

12 април 2023
Зърнени продукти с марка Биомаг

Продуктите с марка Биомаг са висококачествени био продукти от утвърдени производители. В нашия онлайн био магазин, както и в най-близкия Биомаг можете да откриете вкусни и полезни био сертифицирани артикули, на отлични цени, подбрани и пакетирани от нас за вас. Зърнените храни осигуряват приблизително половината от консумираните калории по света. Пълнозърнестите храни са свързани с множество ползи за здравето. При нас ще намерите следните зърнени храни с марка Биомаг:

10 април 2023
Ползи от кокосовото мляко

Почти всички части на кокосовия орех, включително вода, мляко, „месо“, захар и масло могат да се използват от хората. Кокосовото мляко идва от плода на зрели кафяви кокосови орехи. За разлика от кокосовата вода, която се намира естествено в незрелите зелени кокосови орехи, кокосовото мляко се получава, като сърцевината на плода се смесва с вода. Кокосовото мляко има плътна консистенция и богата, кремообразна текстура и напоследък стана доста популярно като алтернатива на млечните продукти.

5 април 2023
Полезно ли е плодовото сладко?

Вкусни и питателни, плодовите сладка предлагат както удоволствие чрез уникалния си вкус, така и потенциални ползи за здравето. Как сладкото може да бъде здравословно? Ами, не всички сладка са еднакви. Някои висококачествени конфитюри са без ГМО, пълни с фибри и не съдържат толкова захар, колкото конвенционалните конфитюри, желета и консерви.

3 април 2023
Предимства на консервираните плодове и зеленчуци

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от здравословното хранене, тъй като осигуряват много витамини, минерали и основни хранителни вещества за малко калории на порция. Консервираните плодове и зеленчуци са удобен начин да увеличим приема си на тези полезни хранителни вещества – и то на добра цена.

28 март 2023
Що е то калория?

Калорията е единица, която измерва енергия. По-конкретно, 1 калория е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий. Хранителната калория всъщност е „килокалория“. С други думи, това е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един литър вода с един градус.

21 март 2023
Комбуча

Комбуча е освежаваща, леко газирана, ферментирала напитка. Прави се от чай, захар, бактерии и дрожди. Бактериите и дрождите растат заедно и образуват култура. Тази симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY) се развива в чаена инфузия (разтвор от чай и захар) и чрез естествения процес на ферментация превръща чая в пробиотична напитка, богата на аминокиселини.

20 март 2023
Кашу - ползи за здравето

Кашуто е обичано по цял свят заради своята универсалност и богат вкус. Произхожда от Южна Америка, по-точно Бразилия, но днес се култивира на различни места с топъл климат. Често кашуто се продава като “сурово”, но когато е прясно набрано, в най-суровата си форма, всъщност е токсично. За да са безопасни за консумация, ядките се обработват термично и външната част на кашуто се отстранява. Кашуто е богат източник на различни хранителни вещества. Протеини, мазнини, фибри, калций, мед, магнезий, цинк, желязо, селен и витамин В са някои от тях.

16 март 2023
Помощ за безодмните животни - Част 2

Знаем, че добър начин да помогнем на бездомните животни да оцелеят е да им осигурим храна, вода и подслон. Ето още няколко идеи как да помогнем на животинките без дом:

15 март 2023
С лактоза или без?

Лактозата е естествена захар, понякога наричана "млечна захар", която се образува от съединяването на монозахарите глюкоза и галактоза. Среща се естествено в млякото на бозайници - включително крави, кози и хора. Не всички млечни продукти, обаче, съдържат еднакво количество лактоза. Например някои твърди сирена като чедър и пармезан съдържат много малко, докато прясното мляко, сладоледът и киселото мляко съдържат по-големи количества.

9 март 2023
Ползи от продуктите от козе мляко

Козето мляко е много популярно по цял свят. В световен мащаб 65% от консумацията на мляко е от козе мляко. В много държави, то се предпочита пред стандартното за нас краве мляко. Има редица здравословни причини да изберете продукти от козе мляко. Например, ако организма ви трудно преработва традиционното краве мляко и бихте предпочели да опитате други млека на животинска основа, преди да потърсите растително мляко. Някои потенциални ползи от козето мляко, са:

6 март 2023
Ползи от продуктите без глутен

Диета без глутен е хранителен режим, изключващ храни, които съдържат протеина глутен, като продукти от пшеница и ръж. Все по-голям брой хора преминават към този хранителен план и виждаме все повече безглутенови продукти на пазара, въпреки че повечето хора могат да ядат глутен, без да изпитват странични ефекти. Хората страдащи от целиакия или други заболявания, като чувствителност към глутен без целиакия (NCGS) и алергия към пшеница, трябва да избягват глутена, но ограничаването му може да има някои ползи и за хора, които могат да го толерират.

28 февруари 2023
Защо да избягваме добавената захар в храната на малкото дете?

Препоръчва се, родителите да избягват добавената захар в диетата на малкото дете. Добавените захари се използват в преработени храни и напитки за подслаждане и се различават от естествените захари, които са част от парче плод или чаша мляко. Изследванията са установили, че средно бебетата консумират една чаена лъжичка добавена захар на ден, докато малките деца консумират около 6 чаени лъжички на ден (това е препоръчания лимит за повечето възрастни жени!).

22 февруари 2023
Какво е пестил?

Пестилът е натурален, ароматен и здравословен десерт. Приготвя се от сварени плодове, силно пресовани и сушени на слънце или в сушилня. След изсъхване пестилът се навива на руло и се съхранява на сухо място. Производството на пестил е традиционен занаят в централната част на Стара планина, особено в областите Габрово и Ловеч. Обикновено се приготвя от много добре узрели и сладки сини сливи, но могат да се използват и други плодове като диви сливи, кайсии, праскови, ябълки, дюли, круши, мушмули и др. Пестилът често е наситено червен или кафяв на цвят с дъвчаща, еластична консистенция и сладко-кисел вкус.

20 февруари 2023
Кимчи - какво представлява и полезно ли е?

Кимчи е традиционна корейско ястие от осолени и ферментирали зеленчуци, овкусени с различни подправки. Като основна храна в корейската кухня, кимчи се използва за гарнитура към почти всяко корейско ястие, както и в различни супи и яхнии. Най-често използваната основна съставка е зеле, но има стотици различни видове кимчи, приготвени с различни зеленчуци.

17 февруари 2023
Защо е добре да пазаруваме от местни производители?

Храната е „местна“, ако е отгледана и събрана на около 150 км от мястото, където се продава. Не идва от големи търговски ферми и не се транспортира на дълги разстояния. Много магазини за хранителни стоки вече предлагат пресни плодове и зеленчуци от местни ферми. Някои ресторанти също готвят с местно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Пазаруването от местни производители е полезно за здравето, околната среда и местната икономика.

14 февруари 2023
Какво представляват трюфелите?

Когато чуете кулинарни деликатеси, неуловимият трюфел вероятно е едно от първите неща, които идват на ум. Но какво точно представлява тази скъпа съставка, често свързвана с изискани ястия и уникален, луксозен вкус?

10 февруари 2023
Какви са ползите от средиземноморската диета?

Средиземноморската диета е модел на хранене, вдъхновен от хранителните навици на хората от Крит, Гърция и Южна Италия през средата на 20 век. При тази диета се насърчава консумацията на пресни, непреработени храни, включително зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни, ядки, семена, зехтин, риба и пиле, и се лимитират преработени храни, сол, червено месо и наситени мазнини.

7 февруари 2023
Топ 10 храни, които винаги да пазарувате от био магазин

Био храните и продуктите не са мода. Био храните са били нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни. Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:

31 януари 2023
Ползи за здравето от киселото зеле

Киселото зеле е основна част от българската празнична трапеза. Традицията повелява, че през есента се редят зелки в бидони, а през зимата се наслаждаваме на различни салати и ястия с кисело зеле. Освен че е много вкусно, киселото зеле е и много полезно. Получава се при ферментация в приготвена саламура, под въздействието на естествени дрожди. В процеса на ферментацията, здравословните бактерии разграждат захарите в зелето, като това прави множеството полезни хранителните вещества по-лесни за усвояване от организма.

27 януари 2023
Какво представлява палеолитната диета?

Палеолитната (палео) диета е хранителен подход наподобяващ начина на хранене на пещерните хора от палеолита. Хората, които спазват тази диета, ограничават храните си до тези, които са били достъпни по времето на ловците и събирачите. Това означава без рафинирани захари, без преработени млечни продукти, зърнени или бобови храни. При този хранителен режим се набляга на нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, семена, ядки, билки, плодове и зеленчуци без скорбяла.

24 януари 2023
Маслини - ползи за здравето

Маслините са малки плодове, които растат на маслинови дървета (Olea europaea). Те се различават по вкус и размер в зависимост от техния сорт и регион. Намират се в различни нюанси на зелено и черно, в зависимост от това кога са брани. Често се нарязват или използват цели в рецепти, или се пресоват за зехтин. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморската кухня и основен хранителен продукт за много от най-здравите народи в света.

20 януари 2023
Замразени плодове и зеленчуци – какви са ползите?

Замразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от атрибутите, свързани със свежестта. Замразените плодове и зеленчуци се замразяват бързо, в рамките на няколко часа след бране. Приготвят се, за да са готови за консумация – обелват се или се нарязват и бланшират, за да не покафеняват.

17 януари 2023
Как да намалим отпадъците си от опаковки?

Пазарски чанти, бутилки за вода, опаковки за храна, чаши за кафе, всичко това са опаковки, които използваме и изхвърляме всеки ден, без да се замисляме. Голяма част от тези опаковки се състоят от материали, които не могат да бъдат разградени от въздуха, слънчевата светлина, водата и земната почва, а вместо това остават като отпадъци в сметищата или океаните и произвеждат парникови газове, които могат да навредят на околната среда и на съществата, които я обитават.

14 януари 2023
Масло от авокадо - какво представлява и за какво се използва?

Маслото от авокадо е натурално, студено пресовано масло, извлечено от плода на авокадо. Това масло има лек вкус и висока точка на димене, и може да се използва в готварството, както и да се консумира сурово. Чрез студеното пресоване, маслото се извлича от плода, без прилагане на топлина от външен източник. По този начин се запазват повече от естествените свойства на авокадото като вкус, аромат и хранителна стойност.

13 януари 2023
Какво е глутен и вреди ли ни?

Глутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на хляба неговата дъвкаемост. Среща се естествено, но може и да бъде извлечен, концентриран и прибавен към храна и други продукти, с цел да се добавят протеини, текстура и вкус. Също така действа като свързващ агент, държащ обработените храни заедно и придаващ им форма.

11 януари 2023
Цикория - алтернатива на кафето

Цикорията (Cichorium intybus) е многогодишно растение, популярно още като синя жлъчка. Също като артишока, спада към семейство сложноцветни. В исторически план цикорията е била отглеждана от древните египтяни като лечебно растение и заместител на кафето, като понякога е била използвана и за храна на животни.

8 януари 2023
Какво представлява кетогенната диета?

Кетогенната диета (или кето диета) е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Когато значително намалим консумацията на въглехидрати, ограничавайки снабдяването с глюкоза, тялото започва да гори мазнини за гориво. Това може да постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В това състояние черният дроб превръща мазнините в малки енергийни молекули, наречени кетони, които мозъка и други органи могат да използват за енергия.

6 януари 2023
Тинктура Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните билки в света. Тази билка произхожда от Северна Америка, където расте в прерии и открити, гористи местности и се използва от векове за лечение на различни заболявания. Днес е най-известна като билково лекарство за обикновена настинка или грип. Растението съдържа впечатляващо разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени, алкамиди и други.

31 декември 2022
Най-добрите продукти за детокс на черния дроб

Черният дроб е основната система за филтриране на човешкото тяло. Той превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта и помага за метаболизирането на хранителни вещества и лекарства. От първостепенно значение е да поддържаме тази важна част от цялостната регулация на тялото в добро здраве. 

28 декември 2022
Здравословни коледни подправки

Много от нас свързват Коледа с определени аромати и вкусове, които за момент ни пренасят обратно в детството. Коледните билки и подправки играят важна роля в това. Освен че се отличават с топли, примамващи вкусове и миризми, някои от сезонните ни любимци носят и много ползи за здравето. 

23 декември 2022
Как да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата?

Когато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време без да ги прибираме вкъщи? Ето някой лесни и бързи начина:

20 декември 2022
Консервирани домати - ползи за здравето

Доматеният сос е важна част от множество български ястия. През зимата, когато трудно можем да намерим качествени, пресни домати, консервираните домати са необходим продукт във всяка кухня.   Освен, че добавят страхотен вкус към супи и яхнии, и ни спестяват време (така ценно в наши дни!), по хранителна стойност консервираните домати са подобни на пресните, което означава, че са много полезни за здравето.

16 декември 2022
Бърза мода - какво означава и защо е проблем?

Бърза мода е термин описващ метод за проектиране, производство и маркетинг, фокусиран върху бързото производство на големи количества дрехи. За бързото производство на модни облекла се използват нискокачествени материали (като синтетични тъкани), което позволява на основният потребител да закупи горещия нов тренд на достъпна цена.

14 декември 2022
Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

9 декември 2022
Намаляване на хранителните отпадъци

Изхвърлянето на храна коства пари и вреди на околната среда. Хранителните отпадъци са отговорни за 6% от глобалните емисии на парникови газове. Големи количества вода също се разхищават в следствие. Според Института за световни ресурси, 24% от водата, използвана за селското стопанство, се губи всяка година поради хранителни отпадъци. Ето някои малки неща, които можем да направим за да намалим хранителните си отпадъци:

6 декември 2022
Тинктура Бял трън

Белият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.

2 декември 2022
Подкрепа на местните производители

Закупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.

30 ноември 2022
Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран.

25 ноември 2022
Опазване на околната среда

Нарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:

22 ноември 2022
Продоволствена сигурност: Какво означава и как всеки може да помогне?

Ясно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.

15 ноември 2022
Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

4 ноември 2022
Циркаден ритъм

Нашето тяло има “вътрешен часовник” наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и тъмно, въз основа на сигнали от околната среда и да регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура. 

1 ноември 2022
Какви са разликите между екологичният и обикновеният перилен препарат?

Воденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?

28 октомври 2022
Био, еко, веган - какво стои зад етикетите?

Био храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:

25 октомври 2022
Кориолус вирзиколор (Coriolus versicolor)

Според множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.

20 октомври 2022
Лечебната гъба Hericium erinaceus

Използването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.

19 октомври 2022
Протеини

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.

18 октомври 2022
Витамин Д

Витамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите. 

17 октомври 2022
Телешки колаген

Колагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни.  Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.  

16 октомври 2022
Мазнини

В днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.

12 октомври 2022
Матча

Чаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?

11 октомври 2022
Въглехидрати

Много диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.

4 октомври 2022
Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

13 септември 2022
Отслабвайте докато се забавлявате

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

1 август 2022
5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

4 юли 2022
Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

15 юни 2022
Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

13 юни 2022
Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

11 февруари 2022
Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

7 януари 2022
Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

13 октомври 2021
6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

6 октомври 2021
Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

2 юли 2021
Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

5 януари 2021
Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

18 септември 2020
Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

16 април 2019
Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

26 март 2019
Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

19 март 2019
Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

17 март 2019
Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

21 февруари 2019
Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

12 февруари 2019
#6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

31 януари 2019
Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

14 януари 2019
За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

12 декември 2018