Употребата на пестициди в околната среда е умишлена, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.
Позовавайки се на The Dirty Dozen, близо 94% от нектарините съдържали 2 или повече пестицида, поставяйки ги по този начин като третият най-замърсен продукт след ягодите и спанака. Една трета от всички изследвани конвенционални ягоди съдържали 10 или повече, докато конвенционалният спанак имал относително високи нива на перметрин, невротоксичен инсектицид. Какво, обаче, представляват тези вещества?
Пестициди
Пестицидите са токсични вещества абсолютно умишлено употребявани в нашата околна среда с цел елиминиране на живи организми. Това включва вещества, които убиват плевели (хербициди), насекоми (инсектициди), плесени (фунгициди), гризачи (родентициди) и други. Употребата на токсични пестициди за контролирането на вредителите се е превърнала в често срещана практика по света.
Пестициди се употребяват почти навсякъде – не само в земеделието, но също и в домовете, парковете, училищата, жилищни и офис сгради, гори, пътища, въпреки че имат тежко влияние както върху нашето здраве, така и върху природата.
Пестицидите и човешкото здраве
Пестицидите са свързани с голям набор пагубни за човешкото здраве състояния, започващи от краткосрочни проявления като главоболие, гадене и повръщане до хронични състояния като рак, проблеми с репродуктивната система, затлъстяване, диабет и ендокринни разстройства.
Световната здравна организация дава приблизителна оценка, че има 3 милиона случая на отравяне с пестициди всяка година и до 220 000 смъртни случая, главно в развиващите се страни. Децата както и възрастните и развиващите се организми са особено уязвими от вредните ефекти на пестицидите.
Децата, които израстват във ферми, в които се отглеждат конвенционални продукти, влизат в контакт с пестицидите постоянно. Повишеният риск от разболяване от рак по време на детството се предполага , че се дължи на излагането на техните родители на влиянието на пестициди.
Пестицидите и околната среда
Земите ни се третират с пестициди през последните 100 години, причинявайки натрупване на вредни замърсявания в природата. Към днешна дата, почти всички пестициди могат да бъдат открити в дъжда, въздуха, смога и снега през различни периоди на годината. Приложението им често не е прецизно: над 98% от употребените инсектициди и 95% от хербицидите достигат обхват много по-голям от техния предварително заложен таргет.
Животните, които са на върха на хранителната верига, са най-лошо засегнати, тъй като те се сдобиват с най-концентрираните токсини, което води до намаляване популацията на водещите хищници.
Някои хербициди могат да намалят качеството на семената и това може да повиши податливостта на някои растеният към редица болести, което представлява сериозна заплаха за застрашените растителни видове. Други причиняват смъртта на рибите във води, които са близо до третирани полета или сгради. Според проучания, някои пестициди увреждат имунната система и репродуктивна система на животните.
Как биологичното земеделие се справя с контрола върху вредителите
В органичното земеделие не се използват вредни пестициди. В биологичните системи стопанствата са успели да поддържат и да изграждат почвеното плодородие и да предотвратяват проблемите с вредителите.
Въпреки че много отделни техники, използвани в биологичното земеделие също се прилагат и в голям брой други системи за управлние на земеделието, разликата е в това как всъщност биват прилагани и управлявани. В био системите фокусът е върху поддържането и подобряването на цялостното здраве на системата „почва-микроби-растение-животно“ за всяка отделна ферма (холистичен подход), което засяга настоящите и бъдещи добиви.
Акцентът в биологичното земеделие е върху използването на знания и методи по начин, който насърчава биологичните процеси на наличните хранителни вещества и защитата от вредители. Повечето пестициди са забранени при биологичното отглеждане, тъй като те могат да възпрепятстват именно тези процеси.
В биологичното земеделие управлението е насочено към предотвратяване на проблеми, като същевременно с това се стимулират процесите, които подпомагат храненето и борбата с вредителите.
Истинското решение за проблемите ни с вредителите и плевелите трябва да се основава на нетоксични и културни методи на земеделие, а не към натискане на копчето на машината с пестициди. Биологично отглежданата храна и устойчивите методи за контрол с вредителите са ключът към здравето на нашите семейства , както и здравето на околната среда.
Източник: https://www.organicwithoutboundaries.bio
Био храните и продуктите не са мода. Био храните са били нормалния начин за производство на храна преди прекомерната индустриализация на хранителната промишленост и поставянето на прекалено високи цели за печалба на производителите и преработвателите на храни. Ето кои храни и продукти е добре да пазарувате от био магазин, тъй като за тях е доказано, че традиционното им производство може да донесе вреди за здравето:
прочети ощеКиселото зеле е основна част от българската празнична трапеза. Традицията повелява, че през есента се редят зелки в бидони, а през зимата се наслаждаваме на различни салати и ястия с кисело зеле. Освен че е много вкусно, киселото зеле е и много полезно. Получава се при ферментация в приготвена саламура, под въздействието на естествени дрожди. В процеса на ферментацията, здравословните бактерии разграждат захарите в зелето, като това прави множеството полезни хранителните вещества по-лесни за усвояване от организма.
прочети ощеПалеолитната (палео) диета е хранителен подход наподобяващ начина на хранене на пещерните хора от палеолита. Хората, които спазват тази диета, ограничават храните си до тези, които са били достъпни по времето на ловците и събирачите. Това означава без рафинирани захари, без преработени млечни продукти, зърнени или бобови храни. При този хранителен режим се набляга на нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, семена, ядки, билки, плодове и зеленчуци без скорбяла.
прочети ощеМаслините са малки плодове, които растат на маслинови дървета (Olea europaea). Те се различават по вкус и размер в зависимост от техния сорт и регион. Намират се в различни нюанси на зелено и черно, в зависимост от това кога са брани. Често се нарязват или използват цели в рецепти, или се пресоват за зехтин. Маслините от различни сортове са основна съставка в средиземноморската кухня и основен хранителен продукт за много от най-здравите народи в света.
прочети ощеЗамразяването е широко използван, дългосрочен метод за консервиране, който запазва много от атрибутите, свързани със свежестта. Замразените плодове и зеленчуци се замразяват бързо, в рамките на няколко часа след бране. Приготвят се, за да са готови за консумация – обелват се или се нарязват и бланшират, за да не покафеняват.
прочети ощеПазарски чанти, бутилки за вода, опаковки за храна, чаши за кафе, всичко това са опаковки, които използваме и изхвърляме всеки ден, без да се замисляме. Голяма част от тези опаковки се състоят от материали, които не могат да бъдат разградени от въздуха, слънчевата светлина, водата и земната почва, а вместо това остават като отпадъци в сметищата или океаните и произвеждат парникови газове, които могат да навредят на околната среда и на съществата, които я обитават.
прочети ощеМаслото от авокадо е натурално, студено пресовано масло, извлечено от плода на авокадо. Това масло има лек вкус и висока точка на димене, и може да се използва в готварството, както и да се консумира сурово. Чрез студеното пресоване, маслото се извлича от плода, без прилагане на топлина от външен източник. По този начин се запазват повече от естествените свойства на авокадото като вкус, аромат и хранителна стойност.
прочети ощеГлутенът е протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика и ръжта, който придава на хляба неговата дъвкаемост. Среща се естествено, но може и да бъде извлечен, концентриран и прибавен към храна и други продукти, с цел да се добавят протеини, текстура и вкус. Също така действа като свързващ агент, държащ обработените храни заедно и придаващ им форма.
прочети ощеЦикорията (Cichorium intybus) е многогодишно растение, популярно още като синя жлъчка. Също като артишока, спада към семейство сложноцветни. В исторически план цикорията е била отглеждана от древните египтяни като лечебно растение и заместител на кафето, като понякога е била използвана и за храна на животни.
прочети ощеКетогенната диета (или кето диета) е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Когато значително намалим консумацията на въглехидрати, ограничавайки снабдяването с глюкоза, тялото започва да гори мазнини за гориво. Това може да постави тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В това състояние черният дроб превръща мазнините в малки енергийни молекули, наречени кетони, които мозъка и други органи могат да използват за енергия.
прочети ощеЕхинацеята е една от най-популярните билки в света. Тази билка произхожда от Северна Америка, където расте в прерии и открити, гористи местности и се използва от векове за лечение на различни заболявания. Днес е най-известна като билково лекарство за обикновена настинка или грип. Растението съдържа впечатляващо разнообразие от активни съединения като кафеена киселина, фенолни киселини, розмаринова киселина, полиацетилени, алкамиди и други.
прочети ощеЧерният дроб е основната система за филтриране на човешкото тяло. Той превръща токсините в отпадъчни продукти, пречиства кръвта и помага за метаболизирането на хранителни вещества и лекарства. От първостепенно значение е да поддържаме тази важна част от цялостната регулация на тялото в добро здраве.
прочети ощеМного от нас свързват Коледа с определени аромати и вкусове, които за момент ни пренасят обратно в детството. Коледните билки и подправки играят важна роля в това. Освен че се отличават с топли, примамващи вкусове и миризми, някои от сезонните ни любимци носят и много ползи за здравето.
прочети ощеКогато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време без да ги прибираме вкъщи? Ето някой лесни и бързи начина:
прочети ощеДоматеният сос е важна част от множество български ястия. През зимата, когато трудно можем да намерим качествени, пресни домати, консервираните домати са необходим продукт във всяка кухня. Освен, че добавят страхотен вкус към супи и яхнии, и ни спестяват време (така ценно в наши дни!), по хранителна стойност консервираните домати са подобни на пресните, което означава, че са много полезни за здравето.
прочети ощеБърза мода е термин описващ метод за проектиране, производство и маркетинг, фокусиран върху бързото производство на големи количества дрехи. За бързото производство на модни облекла се използват нискокачествени материали (като синтетични тъкани), което позволява на основният потребител да закупи горещия нов тренд на достъпна цена.
прочети ощеПрополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.
прочети ощеИзхвърлянето на храна коства пари и вреди на околната среда. Хранителните отпадъци са отговорни за 6% от глобалните емисии на парникови газове. Големи количества вода също се разхищават в следствие. Според Института за световни ресурси, 24% от водата, използвана за селското стопанство, се губи всяка година поради хранителни отпадъци. Ето някои малки неща, които можем да направим за да намалим хранителните си отпадъци:
прочети ощеБелият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.
прочети ощеЗакупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.
прочети ощеКефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран.
прочети ощеНарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:
прочети ощеЯсно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.
прочети ощеПрополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.
прочети ощеНашето тяло има “вътрешен часовник” наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и тъмно, въз основа на сигнали от околната среда и да регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура.
прочети ощеВоденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?
прочети ощеБио храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:
прочети ощеСпоред множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.
прочети ощеИзползването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.
прочети ощеЗа разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.
прочети ощеВитамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите.
прочети ощеКолагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни. Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.
прочети ощеВ днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.
прочети ощеЧаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?
прочети ощеМного диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.
прочети ощеЧували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.
прочети ощеКолкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.
прочети ощеИма хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.
прочети ощеКокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.
прочети ощеВ такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.
прочети ощеЕдна супер лесна, бърза и вкусна рецепта!
прочети ощеВъпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.
прочети ощеИма множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.
прочети ощеДефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.
прочети ощеВ едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.
прочети ощеСпоред скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.
прочети ощеНе е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението
прочети ощеВключи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"
прочети ощеРежимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.
прочети ощеПротеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.
прочети ощеСезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.
прочети ощеНасекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".
прочети ощеФренско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.
прочети ощеЗдравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.
прочети ощеФренският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.
прочети ощеВече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.
прочети още