Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

16 септември 2021
Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Употребата на пестициди в околната среда е умишлена, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

 

Позовавайки се на The Dirty Dozen, близо 94% от нектарините съдържали 2 или повече пестицида, поставяйки ги по този начин като третият най-замърсен продукт след ягодите и спанака. Една трета от всички изследвани конвенционални ягоди съдържали 10 или повече, докато конвенционалният спанак имал относително високи нива на перметрин, невротоксичен инсектицид. Какво, обаче, представляват тези вещества?

 

Пестициди

 

Пестицидите са токсични вещества абсолютно умишлено употребявани в нашата околна среда с цел елиминиране на живи организми. Това включва вещества, които убиват плевели (хербициди), насекоми (инсектициди), плесени (фунгициди), гризачи (родентициди) и други. Употребата на токсични пестициди за контролирането на вредителите се е превърнала в често срещана практика по света.

Пестициди се употребяват почти навсякъде – не само в земеделието, но също и в домовете, парковете, училищата, жилищни и офис сгради, гори, пътища, въпреки че имат тежко влияние както върху нашето здраве, така и върху природата.

 

Пестицидите и човешкото здраве

 

Пестицидите са свързани с голям набор пагубни за човешкото здраве състояния, започващи от краткосрочни проявления като главоболие, гадене и повръщане до хронични състояния като рак, проблеми с репродуктивната система, затлъстяване, диабет и ендокринни разстройства.

Световната здравна организация дава приблизителна оценка, че има 3 милиона случая на отравяне с пестициди всяка година и до 220 000 смъртни случая, главно в развиващите се страни. Децата както и възрастните и развиващите се организми са особено  уязвими от вредните ефекти на пестицидите.

Децата, които израстват във ферми, в които се отглеждат конвенционални продукти, влизат в контакт с пестицидите постоянно. Повишеният риск от разболяване от рак по време на детството се предполага , че се дължи на излагането на техните родители на влиянието на пестициди.

 

Пестицидите и околната среда

 

Земите ни се третират с пестициди през последните 100 години, причинявайки натрупване на вредни замърсявания в природата. Към днешна дата, почти всички пестициди могат да бъдат открити в дъжда, въздуха, смога и снега през различни периоди на годината. Приложението им често не е прецизно: над 98% от употребените инсектициди и 95% от хербицидите достигат обхват много по-голям от техния предварително заложен таргет.

Животните, които са на върха на хранителната верига, са най-лошо засегнати,  тъй като те се сдобиват с най-концентрираните токсини, което води до намаляване популацията на водещите хищници.

Някои хербициди могат да намалят качеството на семената и това може да повиши  податливостта на някои растеният към редица болести, което представлява сериозна заплаха за застрашените растителни видове. Други причиняват смъртта на рибите във води, които са близо до третирани полета  или сгради. Според проучания, някои пестициди увреждат имунната система и репродуктивна система на животните.

 


Как биологичното земеделие се справя с контрола върху вредителите

 

В органичното земеделие не се използват вредни пестициди.  В биологичните системи стопанствата са успели да поддържат и да изграждат почвеното плодородие и да предотвратяват проблемите с вредителите.

Въпреки че много отделни техники, използвани в биологичното земеделие също се прилагат и в голям брой други системи за управлние на земеделието, разликата е в това как всъщност биват прилагани и управлявани. В био системите фокусът е върху поддържането и подобряването на цялостното здраве на системата „почва-микроби-растение-животно“ за всяка отделна ферма (холистичен подход), което засяга настоящите и бъдещи добиви.

Акцентът в биологичното земеделие е върху използването на знания и методи по начин, който насърчава биологичните процеси на наличните хранителни вещества и защитата от вредители. Повечето пестициди са забранени при биологичното отглеждане, тъй като те могат да възпрепятстват именно тези процеси.

В биологичното земеделие управлението е насочено към предотвратяване на проблеми, като същевременно с това се стимулират процесите, които подпомагат храненето и борбата с вредителите.

 

Истинското решение за проблемите ни с вредителите и плевелите трябва да се основава на нетоксични и културни методи на земеделие, а не към натискане на копчето на машината с пестициди. Биологично отглежданата храна и устойчивите методи за контрол с вредителите са ключът към здравето на нашите семейства , както и здравето на околната среда.

 

Източник: https://www.organicwithoutboundaries.bio

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още