Кефир

25 ноември 2022
Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, приготвена с кефирни зърна, които съдържат живи бактерии и дрожди. Кефирните зърна се добавят към млякото и културите се хранят с естествените захари в него. Това им позволява да се размножават, създавайки ферментирала напитка. 

Млечният кефир има тръпчив вкус и консистенция подобна на кисело мляко за пиене. Поради процеса на ферментация може да бъде и леко газиран. 

 

Има много видове кефир. Напитката може да се прави с краве, козе и овче мляко, както и с продукти като кокосово или овесено мляко и дори със сок или вода. Хранителната стойност на кефира и пробиотичните микроби, които съдържа, варират в зависимост от съставките и техниката на ферментация. 

Млечният кефир често съдържа редица витамини и минерали, включително витамини от група В, витамин C, витамин А, витамин К, магнезий, калций, калий. 

 

Млечният кефир се консумира от векове.Следи от кефир са открити в  гробница в Китай от преди повече от 4000 години. 

Преди повече от 2000 години, кефирът е бил част от ежедневието на народите от Северен Кавказ и често е бил посочван, като причина за здравето и дълголетието им. Кавказците са ферментирали прясно мляко в кожени мехове с кефирни зърна. Те дълго време са пазили в тайна тези кефирни зърна, защото са вярвали, че зърната могат да загубят своята „магическа“ сила, ако съществуването им бъде разкрито на външни лица. 

Тези зърна обаче не са били продукт на магия, а са се образували от добавянето и премахването на мляко в бутилки от животински кожи. Микроорганизмите в суровото мляко и тези в бутилките са създалисимбиотична колония от дрожди и бактерии  под формата на малки желатинови зърна.  

 

Въпреки дългата история на кефирът, изследванията на ползите за здравето от тази напитка все още са в начален стадий, но някои доказателства сочат, че консумацията на кефир може да помогне за: 

  • Подобряване на храносмилането: 

Кефирът съдържа пробиотици и може да помогне за възстановяване на баланса на полезните бактерии в червата, като по този начин подобрява храносмилането. Процесът на ферментация също помага за разграждането на лактозата в млякото, така че според някои проучвания, се предполага, че кефирът може да се консумира и от хора, които страдат от непоносимост към лактоза. 

  • По-здрави кости: 

Традиционният кефир от краве мляко съдържа калций и витамин К, които са важни за здравето на костите. 

  • Намаляване на холестерола: 

Според проучванията, пробиотични храни, като кефир, могат да помогнат за намаляването на лошия холестерол и да са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. 

  • Намаляване на оксидативният стрес: 

Млечният кефир е богат на антиоксиданти, които  помагат за унищожаването на свободните радикали в организма. 

 

Можете да поръчате тази напитка, която кавказците са наричали „дар от небето“ в biomag.bg. Предлагаме пълномаслен и нискомаслен кефир. 

 

 

Източници: 

  1. Farag MA, Jomaa SA, El-Wahed AA, El-Seedi AHR. The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety. Nutrients. 2020 Jan 28;12(2):346. doi: 10.3390/nu12020346. PMID: 32013044; PMCID: PMC7071183. 
  1. Liu, Je-Ruei & Lin, Yuh-Yih & Chen, Ming-Ju & Chen, Li-Ju & Lin, Chin-Wen. (2005). Antioxidative Activities of Kefir. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 18. 10.5713/ajas.2005.567. 

2 декември 2022 Тинктура Бял трън

Белият трън, наричан още млечен бодил, е цъфтяща билка, включена в списъка на лечебните растения съгласно Закона за лечебните растения. Растението се използва с медицински цели от хиляди години, най-често при чернодробни заболявания, както и за детоксикация на организма. Свидетелства за употребата на бял трън за лечение датират от времето на Древен Рим и Древна Гърция.

прочети още

30 ноември 2022 Подкрепа на местните производители

Закупувайки храната си от местни производители, подпомагаме регионалната икономика и по този начин помагаме за намаляване на хранителната несигурност, както на отделни домакинства, така и на целия ни регион. Помагаме, също така, за намаляване на вредите върху околната среда, предизвикани от пакетирането на продуктите и горивото необходимо за транспорт на храните. Местно отглежданата храна е и по-вкусна, и по-полезна. Продуктите са пресни, отгледани с приоритет върху вкуса и не са покрити с химикали, за да могат да бъдат запазени по време на транспортирането им.

прочети още

22 ноември 2022 Опазване на околната среда

Нарастващата променливост на климата оказва отрицателно въздействие върху всички измерения на продоволствената сигурност и храненето. Природните бедствия, сушите и наводненията, вредят на селскостопанската производителност, което означава, че наличието на храна страда. Променливият климат, както знаем, е следствие от замърсяването на планетата. Всеки от нас може да помогне за опазването на околната среда, чрез малки промени в дневните си навици, като например:

прочети още

15 ноември 2022 Продоволствена сигурност: Какво означава и как всеки може да помогне?

Ясно е, че храната е основна човешка потребност. Възможността за набавяне и консумиране на достатъчни количества, безопасна и питателна храна е от съществено значение за оцеляването и благосъстоянието на всяко човешко същество. Въпреки това, през май 2022 г. ООН предупреди за глобална криза в областта на продоволствената сигурност.

прочети още

8 ноември 2022 Как да помогнем на бездомните животни да преживеят зимата?

Когато зимата ни връхлети, много от нас се замислят за множеството бездомни кучета и котки, които нямат дом в който да се стоплят. Как можем да помогнем на тези животни да оцелеят в суровото време без да ги прибираме вкъщи? Ето някой лесни и бързи начина:

прочети още

4 ноември 2022 Какво е клеева (прополисова) тинктура?

Прополисът (пчелен клей) е естествена смес, която медоносните пчели произвеждат от смола, восък, вещества, събрани от части на растения и ензими. Пчелите използват прополис, за да запечатват кошера си, с цел да предпазят колонията от дъжд, студени зимни течения, вредители, бактерии, както и от разпространение на инфекции вътре в кошера.

прочети още

1 ноември 2022 Циркаден ритъм

Нашето тяло има “вътрешен часовник” наричан още циркаден ритъм, който следва 24-часов цикъл. Организмът ни се е адаптирал да знае, кога ще бъде светло и тъмно, въз основа на сигнали от околната среда и да регулира режима ни за сън според това. Циркадният ритъм засяга повечето живи същества, включително животни, растения и микроби и влияе върху хормоните, хранителните навици, метаболизма и регулирането на телесната температура. 

прочети още

28 октомври 2022 Какви са разликите между екологичният и обикновеният перилен препарат?

Воденето на по-устойчив и природосъобразен начин на живот изисква да обръщаме малко повече внимание на нашите навици и на всички продукти, които използваме в ежедневието си. Перилният препарат е един такъв много необходим продукт, постоянно присъстващ в домовете ни. Възможно ли е перилният препарат да бъде устойчив и екологичен?

прочети още

25 октомври 2022 Био, еко, веган - какво стои зад етикетите?

Био храните, биокозметиката, биопрепаратите - всеки от нас е обръщал внимание на такива продукти в желанието си да живее по-здравословно, да се храни по-добре и да е част от мащабното движение на хора, осъзнали нуждата да пазят природата за следващите поколения. Какво обаче се крие зад тези наименования, как да разчитаме правилно етикетите и най-важно - откъде да пазаруваме спокойно тези био храни - ето отговорите сега:

прочети още

20 октомври 2022 Кориолус вирзиколор (Coriolus versicolor)

Според множество проучвания, лечебните гъби помагат за повишаване на имунитета, намаляване на умората и подобряване на когнитивните функции. Те могат да бъдат прилагани под различни форми – като хранителни добавки, като подправки, на чай, под формата на екстракти или в кулинарията.

прочети още

19 октомври 2022 Лечебната гъба Hericium erinaceus

Използването на гъби и техните производни екстракти за превенция и лечение на различни заболявания е част от традиционните азиатски терапевтични практики от хиляди години. Hericium erinaceus е позната още, като Лъвска грива и Игловиден корал. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на различни болести на храносмилателната система, защото е естествен пребиотик и има противовъзпалително действие.

прочети още

18 октомври 2022 Протеини

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеините са хранително вещество с което изглежда никой няма проблем. Протеините се използват от тялото за изграждане и възстановяване на мускули, кости, коса, кожа и други части на тялото.

прочети още

17 октомври 2022 Витамин Д

Витамин Д е едновременно хранително вещество, което ядем, и хормон, който тялото ни произвежда. Този мастноразтворим витамин изпълнява множество важни функции в човешкото тяло. Може би най-важната от тях е ролята му в абсорбирането и регулирането на калций и фосфор в организма. Тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здравето на костите, зъбите и мускулите. 

прочети още

16 октомври 2022 Телешки колаген

Колагенът е ключов протеин в организма. Той служи като един от основните градивни елементи в кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, мускулите и кръвоносните съдове. За съжаление, производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта. Един начин да си добавим необходимото количество е да консумираме телешки колаген, добит от пасищно отглеждани животни.  Телешкият колаген е вид колаген, който приемаме чрез храна или хранителни добавки. Той е с животински произход, извлича се главно от крави и се среща още с името говежди колаген.  

прочети още

12 октомври 2022 Мазнини

В днешно време пазарът е пълен с безмаслени и нискомаслени храни от всякакъв вид. Проблемът с тези продукти е, че са заредени със захар, в опит да се запази вкуса и консистенцията. Да си изясним фактите - въпреки, че има добри и лоши мазнини, самите мазнини са важни за тялото. Те подпомагат храносмилането, контролират телесната температура, покриват нервите и служат като субстрат за много хормони.

прочети още

11 октомври 2022 Матча

Чаят Матча стана доста популярен в последните години. Какво представлява и наистина ли е толкова полезен за здравето ни?

прочети още

4 октомври 2022 Въглехидрати

Много диети ни насърчават да ги намалим и дори да ги елиминираме напълно. Необходимо ли е това? Истината е, че всички въглехидрати в крайна сметка се разграждат до глюкоза - основният източник на “гориво” за тялото ни. Мозъкът ни има нужда от глюкоза за да функционира правилно.

прочети още

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още