Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

21 февруари 2019
Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Според водещи учени, купуването на биологична храна е един от начините, чрез които хората могат да възпрепятстват глобалния срив в популацията на насекомите.  Предприемането на политически действия, които рязко да намалят употребата на пестициди в конвенционалното произовдство, е другият, твърдят природозащитници.

 

Интензивното земеделие и прекомерната употреба на пестициди е главна причина за огромния спад в популацията на насекомите, стана ясно от първия глобален доклад, публикуван от The Guardian в началото на месеца. Заключението на доклада е, че изчезването на насекомите причинява „катастрофален срив на екосистемите". Това се дължи на огромното им значение за хранителната верига, опрашването, както и за здравето на почвите.

 

„Случаят определено е спешен“, казва проф. Аксел Хохкирх, част от Международния съюз за опазване на природата. „Това е реален, глобален, драматичен проблем“.

 

„Купувайки биологична храна можете да сте сигурни, че земята е била използвана по-щадящо“, казва той. „Има множество проучвания, които посочват, че био земеделието е по-добре за насекомите в сравнение с интензивното земеделие. Което като цяло е логично“, казва проф. Дейв Гълсън от Университета в Съсекс, Обединено кралство, който също застава зад потреблението на биологично отгледани продукти.

 

И двамата учени са на мнение, че хората, които имат градини също могат да ги направят по-гостоприемни за насекомите. „Става въпрос за неща като тревата да се коси не на всеки две седмици, а веднъж годишно, което е напълно достатъчно“, казва Хохкирх, от Университета Триер в Германия. „Отглеждането на растения, които са типични за района също е важно."

 

„Не използвайте в градините си торове или пестициди“, казва той. „Торовете са наистина голям проблем,тъй като увеличената растителност, която предизвикват означава, че всички онези видове насекоми, които се нуждаят от повече пространство, намаляват.“

 

Някои видове насекоми устояват на  глобалната катастрофа, но те са сред малкото, които могат да навредят на хората“, казва Хохкирх. „Тези, които могат да ни навредят, не намаляват, като комарите, например, които се разпространяват в много страни и пренасят  болести. Те са се адаптирали към човешката среда, а също така се разпространяват и от действията на хората“.

 

Хохкирх казва, че най-мащабното действие за подпомагане на насекомите е била реформа в публичните субсидии, които се отпускат за конвенционалното земеделие. „Това е най-голямата заплаха за повечето видове и може да бъде разрешена само на политическо ниво. Необходими са  промени в системата, отнасящи се за това как се плаща на фермерите. Не фермерите са тези, които трябва да виним, а системата“.

 

Министърът на околната среда в правителството на Обединеното кралство, Майкъл Гоув, казва за Guardian: “Насекомите са от основно значение за здравето на естествения ни свят и намаляването на тези жизненоважни видове е наистина притеснителен. Затова предприемаме действия за възстановяване на биоразнообразието след десетителия загуби.“

 

25-годишният план на правителството относно околната среда се ангажира да подобри статуса на насекомите и, след Брекзит, публичните субсидии ще бъдат насочвани към обществени блага, според законопроекта за земеделието на Гоув.

 

„Добре дошъл е фактът, че правителството подкрепи забраната за трите неоникотиноидни пестицида миналата година, но все още се наблюдава увеличаване на общото изплзване на пестициди в Обединеното кралство“, казва Сандра Бел от Friends of the Earth. По данни на правителството, площта на обработваемите земи, върху които се използват пестициди, са се увеличили с 24% между 2000 и 2016 година, а средният брой на прилаганите вещества се е увеличил от 12 на 16 на хектар.

 

„Наистина трябва да си поставим като амбициозна цел намаляването употребата и въздействието на пестицидите“, казва Бел. „Също така е от решаващо значение да помогнем на земеделските производители да намерят алтернатива. Важно е да се знае, че изобщо не сме настроени срещу фермерите. „Петиция на Friends of Earth, призоваваща за намаляване на пестицидите, вече има над 63 хил. подписа", допълва Бел.

 

Министърът на земеделието Джордж Еустис заяви през яунари. „Приоритет е политиката по отношение на пестицидите и в частност интегрираното управление на вредителите“, казва той. „Това означава не само да сме сигурни, че пестицидите се употребяват правилно, но и, че употребата им е минимизирана, а предприемането на алтернативни действия е силно окуражавано“.

 

Източник: The Guardian

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още