Био Мескит на прах Zoya 250 г

13,95 лв.
  • Марка: Zoya
  • Кат. номер: 3800231693203
+ -
Купи
Моля, изберете:

Мескитът принадлежи на семейство бобови и произхожда от Северно Мексико и САЩ. Мескитовите дървета са открити и в Чихуахуанската пустиня в Мексико. Има три основни вида мескитово дърво: Медено Мескито, Кадифено Мескито и Бобовидно Мескито. Трите вида имат различни характеристики. Меденото мескито се открива главно е Чихуахуанската пустиня. Кадифеното мескито има главно в пустинята Сонора. Бобовото мескито расте главно на север от пустинята Сонора.
Младите растения имат иглоподобни листа с дължина до 75 мм, а плодовете му са шушулки със семена. Дървото е много жилаво и издръжливо на суша, тъй като има дълбока коренна система, която приютява колонии от бактерия, която задържа азот – минерал, който е много важен за растежа на растенията и се превръща от тях в хранителен белтък. Мескитото има и обилие от минерали, които са важни за нервната и сърдечносъдовата системаи, обмяната на веществата, имунитета, костите, ставите, кожата и нейните образувания.
Изследванията показват, че мескитото е стабилизатор на кръвната захар и това го прави  безопасно за диабетици. Това е така, защото сладостта идва от фруктозното съдържание, което не изисква инсулин. Мескитото има високо съдържание на влакна (фибри), а те изискват по-дълго време за смилане и абсорбиране в сравнение с много други зърна. Храносмилателното време за мескитото е от 4 до 6 часа в сравнение с пшеницата, на която са ѝ необходими 1-2 часа. Това предотвратява колебанията в кръвната захар и следователно може да предотврати чувството на глад. По този начин Мескитото се явява като храна, която подпомага диабетичното хранене и поддържа по-здрава инсулинова система.
Бобовите шушулки на мескитото могат да бъдат изсушени и смлени на брашно, което прибавено към сладки или хляб, им придава орехов вкус. Може да се използва и за желета или вино. Когато се използва за печене, мескитовото брашно се използва в комбинация като заместител на други брашна - може да замести 1/4 чаша брашно от зърна или ориз за 1/2 чаша мескитово брашно. Мескитото влиза и в рецепти за хляб, мъфини, кейкове, бисквитки. Може също да се използва за овкусяване на пържоли, пилешко, и риба. Може да бъде добавяно към сладоледи, супи и др.

Подробно описание
Подробно описание

Хранителна стойност за 100 g.:
протеин - 16 g.
мазнина - 3,4 g.
енергия - 380 калории
фибри - 36 g
Минерали
Барий 3.7 мгБор 3.2 мг, Калций 520 мг, Хром 0.12 мг, Кобалт 0.03 мг, Мед 0.8 мг, Желязо 18 мг, Магнезий 140 мг, Манган 2.3 мг, Молибден 0.05 мг, Фосфор 215 мг, Калий 1712 мг, Натрий 12 мг, Сяра 222 мг, Цинк 3.0 мг