Доказаните ползи от кокосовото масло

30 януари 2019
 Доказаните ползи от кокосовото масло

Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло е една от храните, които лесно могат да се причислят към т.н. „суперхрани“.Това се дължи на факта, че то съдържа хранителни вещества със значим положителен ефект върху човешкото здраве. Сред тях са загубата на мазнини, по-доброто функциониране на мозъка и други ползи, които ще разгледаме накратко в нашата статия.

Кокосовото масло съдържа уникална комбинация от мастни киселини с мощни лечебни свойства. В миналото този продукт доста често е отхвърлян поради липидния си състав, но според съвременни проучвания, се утвърждава като един от най-богатите източници на наситени мазнини, които спомагат правилното храносмилане. По този начин се използва от организма като бърз източник на енергия, оказвайки терапевтичен ефект върху заболявания като епилепсия например.

Хората, които консумират кокосово масло, са най-здравите хора на планетата!

Основно считано за здравословна храна в Западния свят, кокосовото масло се приема най-вече от хората, които държат на здравословния начин на живот. Но в някои части на света, то е част от ежедневното меню на населението. Пример за това са жителите на някои острови в южната част на Тихия океан, където популацията набавя около 60% от необходимите си ежедневни калории чрез кокосовото масло. Резултатът от това е отлично здраве и никакви свидетелства за сърдечно- съдови заболявания.

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

В съвременното общество затлъстяването е масов проблем. Въпреки че голяма част от хората вярват, че основната причина за наднорменото тегло е в количеството калории, всъщност от основно значение е и видът на калориите, които човек приема. Проучвания доказват, че въпреки високото съдържание на мазнини, редовната консумация от Кокосово олиооколо 15-20гр. кокосово масло на ден увеличава разхода на енергия с 5% или това са 120 калории по-малко всеки ден!

Лауриновата киселина в кокоса убива вируси, гъбички и бактерии.

Благодарение на свойствата си този вид киселина помага на организма да се пребори с някои от най-разпространените гъбични и вирусни инфекции.

Полезна хранителна добавка

Мазнините в кокосовото масло оказват благотворно въздействие при хора, страдащи от Алцхаймер, засилвайки функционирането на мозъчните клетки.

Безценна част от козметичния свят ползите от кокосовото масло

Кокосът и производните му продукти са безценна добавка към различни козметични продукти. Широко използвано в артикули за коса или кожа, кокосовото масло не просто придава приятен аромат, но повишава хидратацията на кожата и косата. Особено подходящо е за суха кожа. То притежава и свойството да неутрализира около 20% от вредните за кожата ултравиолетови слъчеви лъчи.

Намалява лошия холестерол и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Според изследвания се отчита намаляване нивата на триглицеридите, а също така и засилване възможността на тялото за по-бързо кръвосъсирване и борба със свободните радикали, поради антиоксидантите му свойства.

Помощник при загубата на тегло

Понижава апетита и постоянното чувство за глад, подпомагайки загубата на тегло с дългосрочен ефект.

Вижте предлаганите от нас кокосови масла тук!

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 Отслабвай докато се забавляваш

Колкото и да звучи странно малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още

30 ноември 2018 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

24 октомври 2018 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Употребата на пестициди в околната среда е умишлено, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

29 юни 2018 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още