Доказаните ползи от кокосовото масло

17 юли 2021
 Доказаните ползи от кокосовото масло

Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло е една от храните, които лесно могат да се причислят към т.н. „суперхрани“.Това се дължи на факта, че то съдържа хранителни вещества със значим положителен ефект върху човешкото здраве. Сред тях са загубата на мазнини, по-доброто функциониране на мозъка и други ползи, които ще разгледаме накратко в нашата статия.

Кокосовото масло съдържа уникална комбинация от мастни киселини с мощни лечебни свойства. В миналото този продукт доста често е отхвърлян поради липидния си състав, но според съвременни проучвания, се утвърждава като един от най-богатите източници на наситени мазнини, които спомагат правилното храносмилане. По този начин се използва от организма като бърз източник на енергия, оказвайки терапевтичен ефект върху заболявания като епилепсия например.

Хората, които консумират кокосово масло, са най-здравите хора на планетата!

Основно считано за здравословна храна в Западния свят, кокосовото масло се приема най-вече от хората, които държат на здравословния начин на живот. Но в някои части на света, то е част от ежедневното меню на населението. Пример за това са жителите на някои острови в южната част на Тихия океан, където популацията набавя около 60% от необходимите си ежедневни калории чрез кокосовото масло. Резултатът от това е отлично здраве и никакви свидетелства за сърдечно- съдови заболявания.

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

В съвременното общество затлъстяването е масов проблем. Въпреки че голяма част от хората вярват, че основната причина за наднорменото тегло е в количеството калории, всъщност от основно значение е и видът на калориите, които човек приема. Проучвания доказват, че въпреки високото съдържание на мазнини, редовната консумация от Кокосово олиооколо 15-20гр. кокосово масло на ден увеличава разхода на енергия с 5% или това са 120 калории по-малко всеки ден!

Лауриновата киселина в кокоса убива вируси, гъбички и бактерии.

Благодарение на свойствата си този вид киселина помага на организма да се пребори с някои от най-разпространените гъбични и вирусни инфекции.

Полезна хранителна добавка

Мазнините в кокосовото масло оказват благотворно въздействие при хора, страдащи от Алцхаймер, засилвайки функционирането на мозъчните клетки.

Безценна част от козметичния свят ползите от кокосовото масло

Кокосът и производните му продукти са безценна добавка към различни козметични продукти. Широко използвано в артикули за коса или кожа, кокосовото масло не просто придава приятен аромат, но повишава хидратацията на кожата и косата. Особено подходящо е за суха кожа. То притежава и свойството да неутрализира около 20% от вредните за кожата ултравиолетови слъчеви лъчи.

Намалява лошия холестерол и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Според изследвания се отчита намаляване нивата на триглицеридите, а също така и засилване възможността на тялото за по-бързо кръвосъсирване и борба със свободните радикали, поради антиоксидантите му свойства.

Помощник при загубата на тегло

Понижава апетита и постоянното чувство за глад, подпомагайки загубата на тегло с дългосрочен ефект.

18 юни 2021 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

12 май 2021 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

28 април 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

15 февруари 2021 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

13 октомври 2020 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

8 април 2019 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 Отслабвай докато се забавляваш

Колкото и да звучи странно малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

14 януари 2019 Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Френският агроном Клод Бургиньон в откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още

30 ноември 2018 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

24 октомври 2018 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Употребата на пестициди в околната среда е умишлено, а тяхната цел е да убива живи организми. Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад за остатъците от пестициди в продуктите, базираната в САЩ Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още