Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

14 януари 2019
Земеделие е не просто да "изстискваш" почвата, но и да се грижиш за нея

Предлагаме ви превод на това ВИДЕО от полето с френския агроном Клод Бургиньон - откровен и емоционален разговор за това какво е устойчиво земеделие, как ставаме свидетели на парадокса “наводнения по време на суша” и дали фактът, че продължителността на живот се покачва означава, че сме по-здрави? Прочетете го до края.

 

 

“Вече не се занимаваме със земеделие в Европа. Само управляваме растителната патология. Опитваме се да поддържаме живи ябълки, които само искат да умрат, толкова са болни. Това няма нищо общо със земеделие, защото земеделието означава така да ги отглеждаш, че растенията да са здрави. През 1950 г. не се слагаше нито един пестицид върху зърното в Европа. Нямаше нито един фунгицид. Сега се правят по три четири фунгицидни обработки на година, защото иначе зърното изгнива преди да стигне до мелницата. Не се вижда, че има огромна разлика сега, хвърлят се продукти, които са невидими, а зърното изглежда добре. Като почна да пада, стръковете да лягат, почнахме да слагаме хормони за да се скъсят стръковете, затова сега житото е доста по-ниско от преди. Преди са били по 1.50 м, сега са по 60 сантиметра. От тези хормони страда цялата фауна наоколо, и дърветата. Но хората не го знаят. Преди полето е било пълно с калинки, с различни видове, имало е богато био разнообразие. Днес например, страна като Холандия е загубила 75% от флората си. Това е една от най-бедните флори на планетата и това е следствие на интензивното земеделие...

 

Устойчиво земеделие може да има само върху жива почва. Почвата е дом на 80% от живата биомаса, ако я убием, убиваме 80%, а това е източникът на живот на планетата. Това са микробите, които правят така, че растенията да са здрави и да са хранителни за нас. Сега хората живеят в най-комфортното общество в историята на човечеството и разходите ни за здравно осигуряване нарастват с 6% на година. Можем да си задаваме много въпроси. Толкова ли добре се хранят хората, че да са толкова болни?

 

Проблемът е, че много хора казват “Живеем по-дълго от всякога”. Разбира се, хората които сега са на 80 години не са познавали химическото земеделие преди да са станали на 50, защото то става популярно през 70-те години, значи чак до 50-годишни са пиели краве мляко, което е имало вкус на краве мляко, а не като това сега. Това земеделие е толкова скорошно в историята на човечеството, че ще открием истинските резултати от него тепърва. Притесняваме се, защото от децата в Европа в момента 17% са със свръхтегло. Значи имаме право да си задаваме въпроси за качеството на храните.

 

Почвата е истинска гъба, ако я управлявам зле, тя става плътна и се затваря. Ако оставя флората да се развива, тя се отваря и диша. Затова, когато се разхождате в гората извън пътеките, усещате как почвата е мека, защото има въздух от фауната, докато почвата, в която няма живот, е сплъстена и затворена и когато вали дъжд водата не може да стига в дълбочина и почвата ерозира. Но е по-лесно да се обвинява дъжда за ерозията, за наводненията, отколкото да твърдим, че това е земеделската система, която създава условията за наводненията. В последните 20 години минаваме през най-сухите години в историята на Европа от 3000 години насам и в същото време никога не е имало толкова много наводнения. Това означава, че с интензивното земеделие сме измислили наводненията по време на суша. Това е много силно. И еколозите си задават въпроса “Кога човечеството ще започне да се срива?”. За момента в Европа имаме още 90% от биоразнообразието, добре сме, но еколозите се питат на 85% ли системата ще спре да работи или на 80%? Не се знае. Масовото измиране през периодите креда и терциер е смешно сравнено с това, което се случва в момента. Загубите продължават, хората чакат, готови да видят как един ден системата ще гръмне.

 

Цялото видео с Клод Бургиньон можете да видите ТУК.

13 септември 2022 Какво е Аюрведа?

Чували сте за аюрведа и знаете, че това е най-старата цялостна система за лечение и поддържане на здравето. Нейните основни принципи са абсолютно приложими в наши дни. Ако решите да се съобразявате с тях, гарантирано ще се чувствате здрави, красиви, спокойни и енергични.

прочети още

1 август 2022 Отслабвайте докато се забавлявате.

Колкото и странно да звучи, малките ежедневни неща, които вършим могат да ни помогнат да свалим много килограми.

прочети още

4 юли 2022 5 уникални лечебни растения

Има хиляди, ако не и милиони растения, които могат да се похвалят с невероятни медицински ползи за почти всяка болест, за която може да се сетите.

прочети още

15 юни 2022 Доказаните ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло снабдява организма с енергия, провокирайки интензивно изгаряне на мазнини.

прочети още

13 юни 2022 Трудно ви е да се придържате към вашата диета?

В такъв случай се запасявайте с плодове и зеленчуци - дори и да не ги ядете. Учените са открили, че гледката и миризмата на здравословни храни може да помогне на хората да се придържат към своите цели за отслабване.

прочети още

11 февруари 2022 Рецепта: Лесни орехови бонбони с черен шоколад

Една супер лесна, бърза и вкусна рецепта!

прочети още

7 януари 2022 Какво ни казва Земята?

Въпросът "Кога ще се върнем към нормалното?" ни занимава толкова активно, че покрай него забравихме много други локални конфликти, противоречия, недоразумения. Забравихме също така и една основна глобална тема – тази за климата, за изчерпването на ресурсите, за замърсяването на планетата.

прочети още

13 октомври 2021 Изборът да се храним с биологично отгледана храна - по-добре за нас, по-добре за децата ни, по-добре за планетата ни!

Има множество причини да изберем да се храним с биологично отгледани храни, но една от най-убедителните е фактът, че фермерите, произвеждащи био продукция, не използват устойчиви токсични пестициди, а това е по-добре за всички нас. Това не означава, че те не използват други стратегии, за да предпазят насажденията си от вредителите. Просто го правят по далеч по-безопасен начин.

прочети още

6 октомври 2021 6 странни признака, които могат да ви подскажат, че вероятно имате недостиг на желязо.

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който може да е причина странни неща да се случват с тялото ни, когато не успяваме да си набавим нужното количество.

прочети още

16 септември 2021 Какво трябва да знаем за последиците от употребата на пестициди?

Остатъци от пестициди често се откриват в конвенционално отглежданата продукция. В последния си доклад Environmental Working Group посочва, че близо 70% от взетите проби от конвенционални продукти свидетелстват за замърсяване с пестициди.

прочети още

2 юли 2021 Излагането на влиянието на пестициди при жените по време на бременност може да увеличи риска от развитие на аутизъм при детето

В едно от най-големите проучвания, имащо за цел да изследва потенциалните ефекти от влиянието на пестицидите както върху зародиши, така и върху новородени, учени установиха, че излагането на най-често използваните пестициди е свързано с повишен риск от развитие на аутизъм.

прочети още

5 януари 2021 Интересни факти какво мислят хората по света за отслабването

Според скорошен доклад на СЗО, все повече хора умират от болести свързани с наднорменото тегло, а по света има приблизително 1,6 билиона души страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

прочети още

18 септември 2020 Изборът да се храним с органична храна би могъл да намали високата цена на евтината храна

Не е необходимо да си производител, за да бъдеш част от решението

прочети още

16 април 2019 Бъди Герой, участвай в Мисия за повече добро!

Включи се се заедно с Биомаг и подкрепете Мисията на TimeHeroes "Подари храна за Великден на възрастен човек в нужда в Правец"

прочети още

26 март 2019 Житният режим на Петър Дънов

Режимът е създаден преди около 90 години от великия българин – учителят Петър Дънов. Целта на режима е обновяването на организма на клетъчно ниво, но получаваме и чудесен бонус – намаляване на теглото.

прочети още

19 март 2019 Протеинова диета на Пиер Дюкан

Протеинова диета на Пиер Дюкан - Това е една лесна за спазване диета, която освен, че ще ни отърве от излишните килограми, ще се превърне и в наш начин на живот.

прочети още

17 март 2019 Как да се справим с грипа?

Сезонен грип Има ли човек, които да не се е разболявал от грип? Аз не съм чувала за такъв. А знаете ли, че от сезонен грип всяка година в света умират до 500 000 хиляди души, 1000 от които са българи? Доста тревожна статистика, която ни подсказва да не пренебрегваме това заболяване и обърнем сериозно внимание на всеки негов симптом.

прочети още

21 февруари 2019 Купувайте биологична храна, за да намалите срива на популацията на насекомите в световен мащаб, съветват учени

Насекомите имат огромна роля в хранителната верига, изключително важно знчение за опрашването, както и за здравето на почвите. Ето защи тяхното изчезване води до "катастрофален срив на екосистемите".

прочети още

12 февруари 2019 Диета, базирана на продукти от биологично земеделие, може да намали риска от развитие на рак

Френско изследване, публикувано през октомври в JAMA Internal Medicine заключи, че хората, които се хранят предимно с биологично отгледани продукти, могат да намалят риска от развитието на рак с 25%.

прочети още

31 януари 2019 #6 Начина да отслабнем с боровинки

Здравословните храни трябва да станат част от нашия живот. Боровинките са плодове, които могат да се ядат самостоятелно, пресни или сушени, както и смесени с разнообразни храни и напитки.

прочети още

12 декември 2018 За смелостта да си пръв, за удовлетвореността да вдъхновиш още много

Вече 10 години, нашата мисия е да ви предоставим възможност да избирате за семействата си вкусна храна, направена с грижа за здравето ни, за почвата и биоразнообразието.

прочети още